Direct naar artikelinhoud

Melbourne 'meest leefbare stad', Damascus 'minst leefbare' ter wereld

Australië telt de meest leefbare steden, zo blijkt uit de 2015 Global Liveability Ranking van de Economist Intelligence Unit. De Syrische hoofdstad Damascus bengelt helemaal onderaan.

Australië doet het, met vier steden in de top tien, opmerkelijk goed, zo blijkt uit de analyse van de Economist Intelligence Unit. Van de 140 onderzochte steden scoort Melbourne het best, gevolgd door het Oostenrijkse Wenen en het Canadese Vancouver.

Zijn er ten opzichte van vorig jaar weinig verschuivingen merkbaar bij de best scorende steden, dan is dat een ander verhaal bij de 'minst leefbare' metropolen. Het voorbije jaar zijn 53 steden, of 37 procent van het totaal, veranderd van plaats. Het merendeel daarvan, 38 om precies te zijn, daalde in de ranking.

Onrust, terroristische aanslagen en geweld zijn de belangrijkste oorzaken voor die verschuivingen. Denk maar aan de aanslagen in Frankrijk en Tunesië, de voortdurende dreiging van Islamitische Staat (IS) in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne.

Conflictgebieden

Dat de algemene stabiliteit afkalft, blijkt uit een analyse van de cijfers van de voorbije vijf jaar. De algemene, globale 'leefbaarheidsscore' is met een procent gedaald op vijf jaar tijd. Een derde van die achteruitgang werd het voorbije jaar geboekt.

Vooral drie steden gingen op een jaar tijd heel erg achteruit: Tripoli, Kiev en Damascus. Het illustreert meteen dat conflicten een enorm belangrijke factor zijn in het ondermijnen van de leefbaarheid. Conflicten verklaren dan ook in veel gevallen de lage scores die bepaalde steden halen.