Direct naar artikelinhoud

Billie Leyers: zo vaders, zo dochters

Leyers. De naam is bijna een household name. Vader Leyers brak potten met Soulsister en als tv-maker en dochters Billie, Olga, Ella en Dorien zijn alle vier druk aan hun artistieke carrière aan het timmeren. Billie - de op een na jongste Leyers - schrijft, zingt en producet onder haar eigen naam. Wat ze brengt is popmuziek met een hedendaagse, elektronische saus. Muziek die goed is voor de ziel én mikt op de benen.

28 oktober, Theater Het Bedrijf, Oostduinkerke. www.hetbedrijf.be.

Absynthe Minded

van folk naar pop, van pop naar rock

Lang dé band die op festivals het mooie weer maakte, maar toen wilde Bert Ostyn even het solopad bewandelen. Na een paar omzwervingen is le nouveau Absynthe Minded nu arrivé. Enkel de bassist en Ostyn bleven, de nieuwe muzikanten - klasbakken met een behoorlijke staat van dienst - geven een fris gezicht én geluid aan de band. Met de single The Execution pende Ostyn de perfecte voorloper van de nieuwe plaat (Jungle Eyes) neer.

11 november, Cactus Club, Brugge. www.cactusmusic.be.

2 x de holle lach

van de herfst

Kamal Kharmach:

king of donuts, king of comedy

In geen tijd veroverde Kamal Kharmach de harten van Vlaanderen. Sinds zijn doortocht in De Slimste Mens ter Wereld duikt hij her en der op. Op tv, in een Antwerpse donutshop, maar ook solo op de planken, waar het allemaal begon. In De Schaamte Voorbij serveert hij zijn typische Kamalhumor: zelfrelativerend, verlegen en keihard raak.

14 oktober, OC Aalbeke, Kortrijk.

www.kamalcomedian.be.

XANDER DE RYCKE:

houdt het voor bekeken

Niemand fileert het Vlaamse medialandschap zoals Xander De Rycke dat doet. Alles wat het voorbije jaar in de televisie- en filmwereld gebeurde, heeft hij gezien. En hij heeft er een mening over. Van Beau Séjour tot Ligt er flan op de Mont Blanc en van King of the Belgians tot de film van De Romeo's: met niks kan niet gelachen worden.

22 november, De Spil, Roeselare. www.hhvb.be.

Jasper

Steverlinck: jonge bard, oude ziel

'Oudere jongeren' denken bij Jasper nog aan Arid, de band waarmee hij in de jaren 90 hoge ogen gooide. Toen Arid stopte, werd het even stil rond Steverlinck. Geen angelieke stem meer, geen lage bassen en hoge uithalen, en een verweesd publiek. Maar weg met de treurnis, want Jasper is helemaal terug, wat ook Brian Molko van de Luxemburgs/Duitse band Placebo opviel: hij gaf zijn management de opdracht om Steverlinck te tekenen. Steverlinck is dus - opnieuw - klaar voor de wereld met Vlaanderen op kop. Hij gaat op zijn nieuwe album terug naar de essentie: de stem. Met minimale begeleiding van Valentijn Elsen op piano en Steverlinck zelf op gitaar.

18 november, De Spil, Roeselare.

www.jaspersteverlinck.com.

Die Zauberflöte

Voor wie nog nooit een operavoorstelling zag en er het budget niet voor heeft, is er sinds een aantal jaar de formule: opera live, in de bioscoop. Kinepolis programmeert dan een live-operavoorstelling op het grote doek. Dit keer is dat Die Zauberflöte, een subliem sprookje dat schommelt tussen aardse komedie en nobel mysticisme. Je ontdekt het beroemde verhaal van prins Tamino, zijn magische toverfluit en zijn geliefde Pamina, en hoort iconische operastukken als de aria van de Koningin van de Nacht, die de op een na hoogste noot bevat die ooit voor een opera geschreven werd. Spectaculair!

14 oktober, Kinepolis, Brugge, Kortrijk en Oostende. www.kinepolis.be.

Kinderen en kunst

Kinderen en kunst, geen goede combinatie? Think again, want op de jaarlijkse Kunstendag voor Kinderen stellen honderden cultuurhuizen een speciaal programma voor kinderen samen, zodat de jonkheid gulzig kan proeven van kunst. Her en der te lande kunnen kids zich laten ontroeren, betoveren of met bewonderende ogen naar kunstobjecten kijken. Meer dan tweehonderd locaties organiseren een activiteit: van theater tot workshop, van knutselen tot dansen, van muziek tot een blik achter de schermen bij een museum of voorstelling.

19 november, verschillende locaties. www.kunstendagvoorkinderen.be.