Direct naar artikelinhoud

Van besloten zitting tot Antwerpse 'vaudeville'

Hoewel de pers netjes buiten wachtte tijdens de besloten zitting van de Antwerpse gemeenteraad dinsdagavond, kreeg ze binnen een hoofdrol. Met dank aan een achtergelaten gsm, waarvan De Wever verkeerdelijk dacht dat hij aanstond en toebehoorde aan een journalist. Er werd dus niets gelekt tijdens de zitting zelf, maar toch bleef de inhoud niet binnenskamers.

"Wie trommelt er hier eigenlijk alle pers op? Ik snap al het gedoe niet." Met die woorden begint de Antwerpse burgemeester aan de vergadering over zijn verstandhouding met vastgoedontwikkelaar Land Invest. Op vraag van Vlaams Belang vindt die plaats achter gesloten deuren, omdat de partij 'namen' gaat noemen. "Dit hele verhaal zal als een soufflé in elkaar zakken," voorspelt De Wever nog.

Oppositielid en lijsttrekker Wouter Van Besien (Groen) stelt hem vragen over het verjaardagsfeest bij projectontwikkelaar Erik Van der Paal, stille vennoot bij Land Invest, in het restaurant 't Fornuis. Het halve schepencollege tekende daar present. "Zijn daar bouwdossiers besproken?", vraagt Van Besien. "Vindt u dat deontologisch correct?"

Oppositielid Peter Mertens (PVDA) ondervraagt de burgemeester over zijn lobbyvergadering met OGEO Fund in 2011. Land Invest is immers voor de helft in handen van Ogeo Fund, het Luikse pensioenfonds van de Parti Socialiste.

'Geen groot complot'

"Kameraden van de oppositie", spreekt gemeenteraadslid Johan Klaps (N-VA) zijn collega's van PVDA en Groen na hun tussenkomsten rechtstreeks aan. "U moet eens uitleggen waarom u bijna elk collegelid verdacht hebt gemaakt. U heeft de integriteit van ambtenaren, politici en ondernemers besmeurd ter meerdere eer en glorie van uzelf. Vooral u, mijnheer Van Besien, u bent geen witte ridder. U bent het schijnheilig paterke van Borgerhout."

De Wever houdt het rustiger. Hij herhaalt, zoals op zijn persconferentie vorige week, dat hij een eerlijk politicus is. Dat hij enkel een Cola Zero gedronken heeft bij Van der Paal en dat hij elke ondernemer spreekt die plannen heeft met zijn stad.

"De oppositie laat uitschijnen alsof ook ambtenaren en architecten mee in een groot complot zitten", legt een goedgeplaatste Vlaams-nationalist uit. "Dat heeft echt zware gevolgen voor sommige betrokkenen. Zo is de carrière van de vorige kabinetschef van Bart voorbij." Het gaat om Joeri Dillen, die banden had met Land Invest en een tijdlang voor De Wever werkte op het Schoon Verdiep.

Midden in de discussie achter gesloten deuren komt uit dat achteraan in de zaal een gsm op een bank ligt. De Wever gaat ervan uit dat die van een krantenjournalist afkomstig is, en dat die het debat aan het opnemen is. Hij laat het toestel naar voren brengen en begint erin te praten. "Ik zeg mijn abonnement bij De Standaardop", verklaart hij. "En mijn abonnement bij De Morgen ook. Mocht ik er tenminste eentje hebben." De gsm is echter niet van een journalist, maar wel van een medewerker van PVDA, en staat uit.

Praten met bajesklant

Even later is is er nog een incident. Blijkt dat er ook nog een microfoon en schoudertas van VTM is achtergebleven in de zaal. Opnieuw amuseert de burgemeester zijn toehoorders door wat opmerkingen te maken in de microfoon. Het blijkt evenmin kwaad opzet van de tv-journalist in kwestie, wel een vergetelheid.

Vlaams Belang, dat de zitting achter gesloten deuren had aangevraagd, wilde na de microfoon en de gsm niet meer tussenkomen. "Alles wat hier gezegd wordt, kan door al die micro's en gsm's binnen dertig seconden publiek zijn", zegt Filip Dewinter. "Aan die vaudeville doe ik niet mee." CD&V en Open Vld nemen dezelfde houding aan: ze zwijgen de volle 25 minuten van de besloten sessie. Sp.a komt wel tussen, via Toon Wassenberg. "Het stadsbestuur heeft transparantie beloofd. Wanneer en hoe gaat die er komen, mijnheer De Wever?"

Uitgebreid beantwoordt de burgemeester dan nog de vragen. Over zijn vergadering met OGEO zegt hij dat die plaatsvond toen hij als enige N-VA'er in de gemeenteraad zat; van een burgemeesterssjerp was nog geen sprake. Over zijn acte de présence in 't Fornuis kaatst hij de bal terug. "Mag ik dan ook niet meer naar een iftar(maaltijd van de moslims tijdens de ramadan, TP) gaan? Mag ik niet meer met bedrijfsleiders praten? Uiteraard gebeurt dat. Ooit stond ik op een receptie te praten met een ondernemer die een halfjaar later in de bak draaide. Moet ik dan al mijn gesprekspartners checken?"

Eindigen doet De Wever met een oproep. "Het spel wordt te vuil gespeeld. Ik wil dat het stopt. Als we op dit niveau verder doen, gaan we elkaar allemaal pijn doen." Voor de ene aanwezige is die laatste zin een oproep tot kalmte en meer sérieux, voor de andere is het een heus dreigement.

Intussen heeft sp.a-voorzitter John Crombez toegegeven in Terzake (Canvas) dat Tom Meeuws heeft een inschattingsfout gemaakt. Meeuws had vorige week zwaar uitgehaald naar de nauwe banden van Antwerps burgemeester Bart De Wever en het stadsbestuur met bouwpromotoren, maar bleek zelf nauwe banden te onderhouden met de vastgoedsector.

Of de plaats van Tom Meeuws op de lijst Samen ter discussie staat, moet nog blijken.