Direct naar artikelinhoud

Restaurant serveert inspiratie voor je interieur

In het Brusselse restaurant La Cevicheria kan je niet enkel geweldig lekker eten (5 sterren volgens onze recensent), ook het interieur van de hippe plek werd werd met veel aandacht samengesteld. Wij polsten bij de interieurarchitect achter het ontwerp hoe je de stijl mee naar huis kan nemen zonder dat je de boel moet afbreken.

Marta Gorczinska (38) ontwerpt doorgaans interieur voor bars en restaurants in Parijs. In mei deed ze dat ook voor het Brusselse restaurant La Cevicheria, een hippe plek helemaal gebouwd rond het Peruaanse gerecht met rauwe vis. Het ontwerpen van een interieur voor een restaurant vraagt bepaalde inzichten want, zo zegt Marta: "je wil nog steeds dat de mensen eerst naar hun eten kijken en dan pas naar de inrichting van de ruimte. In een restaurant staan mensen vaak wel open om eens iets nieuws te proberen, terwijl ze in hun huis of appartement toch snel klassiek denken."

Enkele tips om het design van La Cevicheria ook bij je thuis te doen slagen.

Kies voor één

kleurrijke muur

Wat misschien nog het meest in het oog springt in La Cevicheria in Brussel, is de azuurblauwe muur. "Dat kan je ook gemakkelijk thuis doen om wat leven in de ruimte te blazen. Al is die in Brussel misschien wat te fel. Ik zou daarom wat grijs vermengen in de kleur die je kiest om alles wat af te vlakken. Dat gaat voor een rustiger geheel zorgen. In een restaurant zit je immers maar enkele uren waardoor de felle kleur daar niet gaat tegensteken, maar in je huis of appartement kan dat na een tijd wel zo zijn."

"Verf zeker ook niet al je muren in de gekozen kleur. Meestal kies ik één muur die je van heel wat plaatsen in de ruimte kan zien. Soms schilder ik dan weer de muur waar de mensen met hun rug tegen zullen zitten en plaats ik er enkele spiegels recht tegenover zodat je de kleur zo kan zien. Dat werkt ook. Je kiest best ook een muur zonder ramen of deuren."

Hout = huiselijk

In La Cevicheria combineert Marta houten stoelen met een houten vloer. "Dat zorgt voor een huiselijke sfeer", zegt ze zelf. "Als je een muur blauw of groen schildert, kan een ruimte al snel koud aanvoelen. Om dat te voorkomen, kan je hout in de ruimte verwerken zodat die weer gezelliger wordt. Ik hou er ook van om verschillende stoelente combineren. Dat merk je: in La Cevicheria zet Marta soms wel drie soorten stoelen rond eenzelfde tafel. Dat kan je ook thuis doen. "In een lichte ruimte vind ik het leuk om witte en zwarte stoelen met elkaar te combineren. Als de rest van je inrichting al vrij donker is, kan je beter voor lichtere stoelen kiezen."

doe de position switch

De lichten in La Cevicheria zijn bevestigd op grote stalen constructies. "Dat werkt alleen als je een heel groot interieur hebt met een hoog plafond. In kleinere plaatsen lukt zoiets natuurlijk niet, al kan je het geheel ook gewoon horizontaal in plaats van verticaal aan het plafond bevestigen. Je kan heel gemakkelijk andere oplossingen verzinnen om iets moois te doen in kleine ruimtes met grote lampen als je ze simpelweg anders positioneert." Nog een belangrijke tip voor het licht: "Kies voor lampen die je kan dimmen. Je kan dan zelf bepalen hoe licht of donker je de ruimte wil maken, en dat doet wonderen voor de sfeer.'

Franklin Chandelier van Menu, vanaf € 499. menu.as.

aan het plafond

In La Cevicheria groeien de planten op grote cirkelvormige constructies die aan het plafond werden gehangen. "De cirkel in het restaurant heeft een diameter van meer dan een meter. Maar zelfs als je niet van plan bent om zelf zo'n hele constructie in elkaar te timmeren, kan je nog steeds planten die je mooi vindt in een pot aan het plafond bevestigen. Dat is helemaal niet zo moeilijk."

Druk, maar met mate

De bar in het restaurant is - anders dan de rest van het interieur - bekleed met gekleurde tegels. "Die bedrukte tegels werken heel goed in een badkamer of achter het fornuis. Het is een mooie manier om je muur te decoreren en valt bovendien heel gemakkelijk schoon te maken. Maar net zoals bij de gekleurde muur, is het ook hier best om slechts één muur met zo'n druk motief te bekleden. Anders wordt het te veel."