Direct naar artikelinhoud

Engelse cricketers heroveren The Ashes

The Ashes zijn weer stevig in Engelse handen. Op overtuigende wijze hebben de Engelse cricketers deze zomer afgerekend met aartsrivaal Australië, met als hoogtepunt de afstraffing afgelopen dagen in Nottingham.

De Engelsen leiden nu met 3-1 met nog een testmatch te gaan. Beide landen strijden al 133 jaar om de urne met de as van een houten bal, die de Australiërs na een historische zege indertijd hadden verbrand om 'de dood van het Engelse cricket' te symboliseren.

Na de 5-0-nederlaag anderhalf jaar geleden in de voormalige strafkolonie waren de Engelsen gebrand op revanche. Dat werd reeds duidelijk tijdens de eerste vijfdaagse test in Cardiff, waar de gastheren de aussies wegspeelden.

Asiel in Engeland

Bij de volgende test, op de gewijde grond van Lord's, waren de rollen omgedraaid. De series leek een kopie te worden van de gedenkwaardige zomer van 2005, toen de onverslaanbaar geachte Australiërs na vijf enerverende duels van de troon werden gestoten.

Die hoop bleek vergeefs. In Birmingham en Nottingham bleek dat de gasten kwaliteit tekortkwamen. Bovendien leken ze de Engelsen te hebben onderschat. Afgelopen donderdag, op de eerste dag van de vierde test, gingen ze voor slechts zestig all out, waarbij de Engelse werper Stuart Broad liefst acht wickets pakte. Zoiets was nog nooit vertoond in de moderne geschie-denis van The Ashes. De Australische pers raadde de spelers aan om asiel aan te vragen in Engeland.

"Het is ongelooflijk hoe slecht deze miezerige Australiërs zijn", schreef de Engelse ex-topspeler Geoffrey Boycott, die voor de series nog een Australische zege had voorspeld. "Ze kwamen arrogant over en hebben zich niet serieus voorbereid op de Engelse omstandigheden."

Engeland heeft nu weer een topploeg met enkele veelbelovende jonge spelers. Komende winter reizen de Engelsen naar Zuid-Afrika, waar ze een halve eeuw geleden voor het laatst een serie testwedstrijden hebben gewonnen.