Direct naar artikelinhoud

2.500 euro schadevergoedingvoor onlineracisme

Een 42-jarige vrouw uit Tielt moet 2.500 euro schadevergoeding betalen aan de uitbaatster van een restaurant in Meulebeke. Ze had zich op Facebook bezondigd aan grove racistische uitlatingen. Ze kreeg ook een geldboete van 600 euro.

Op 21 november 2015 bezocht de vrouw een Italiaans restaurant in het West-Vlaamse Meulebeke. Ze had meer dan waarschijnlijk te veel gedronken en kreeg het aan de stok met de uitbaatster van Afrikaanse origine, Nadine. De verwijten vlogen in het rond. "Het was echt gênant", getuigt Nadine. "Het ging zelfs zo ver dat enkele klanten het restaurant verlieten. Toen ze moeilijk bleef doen, hebben we gevraagd om onze zaak te verlaten."

De vrouw en haar tafelgenoten gingen huiswaarts, maar niet zonder "wraak te nemen" op Facebook. Ze viseerde de uitbaters met een resem haatcommentaren die onversneden racistisch waren. "Ik maak jou en je bruin wijf kapot. Volgens mij is de kok gewoon te lui. Gelijk de rest van het personeel", schreef ze. Hetzelfde herhaalde zich op de Facebook-pagina van restaurant. "Zwarte teef te lui om te bedienen. Bij klachten vlieg je er uit. Te dwaas voor woorden."

De vrouw is door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een geldboete van 600 euro voor een inbreuk op de antiracismewet. Als ze de geldboete niet betaalt, krijgt ze een gevangenisstraf van 14 dagen. Aan het slachtoffer moet de beklaagde een schadevergoeding van 2.500 euro betalen.

Zwaar aangerekend

Op de sociale media regent het vaker haatpraat, maar dat het tot een veroordeling komt, is uniek. Omdat de vrouw de beledigingen onder haar eigen account postte, waren haar uitspraken eenvoudig te traceren. Dit geval bewijst in elk geval dat de rechter onlineracisme even zwaar aanrekent als in het echte leven.

De vrouw in Meulebeke is met andere woorden niet de enige slachtoffer. Begin januari ontstond heel wat ophef over de racistische reacties naar aanleiding van de dood van een Belgisch-Turkse jongeman bij een aanslag in Istanbul. Ook de dood van een 15-jarige Marokkaanse Belg ontlokte afgelopen zomer gelijkaardige reacties.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde aan dat dergelijke haatzaaierij via sociale media nog strenger aangepakt zal worden. De zogenaamde Internet Referral Unit (IRU) zal daarom ook verder uitgebreid worden.