Direct naar artikelinhoud

Op de chopper van Hopper

Dennis Hopper: Uneasy Rider

Donderdag 29/9, 22u55, NPO2

Net zoals de toenmalige B-actrice Sharon Stone met de klap wereldberoemd werd door sliploos even de benen te spreiden in Basic Instinct, vond ook de onbekende Dennis Hopper op een dag de rol van zijn leven. In 1969 nam hij plaats op een chopper om in Easy Rider samen met Peter Fonda door de States te cruisen. Meer was er niet nodig om van Hopper de cult- figuur van de flowerpowergeneratie te maken.

Maar de man bleek behalve een steengoed acteur ook een onhandelbaar vat vol verslavingen en ging zich zo uitbundig te buiten aan alles wat de Heer verboden had, dat er op den duur geen regisseur nog met hem wilde werken. Tot de eeuwige dwarsligger met de boeventronie op z'n 50ste drank en drugs afzwoer en een opgemerkte comeback maakte als de grondig gestoorde maniak Frank in Blue Velvet van David Lynch.

Dennis Hopper overleed in 2010 op 64-jarige leeftijd, maar had zo gulzig geleefd dat hij eigenlijk dubbel zo oud was en dankzij Easy Rider zelfs onsterfelijk werd.

Sterk portret over leven en werken van een legendarische Hollywood-rebel, aangevuld met commentaren van ex-collega's als Isabella Rossellini, Diane Kruger, Michael Madsen, Anton Corbijn en Wim Wenders.