Direct naar artikelinhoud

Weer kamperen ouders op school

Voor een basisschool in Grimbergen kamperen ouders om een plaatsje te bemachtigen voor hun kind. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil de praktijk beëindigen, maar het blijft wachten op een nieuw inschrijvingsdecreet.

Sinds dinsdag kamperen meer dan twintig ouders aan de vrije basisschool Prinsenhof in Grimbergen, terwijl de inschrijvingen pas vandaag openen. Er zijn achtendertig plaatsen, waarvan vijf voor gezinnen met lage inkomens. Hilde Crevits laat weten dat ze de digitale aanmelding heeft verplicht in steden met grote capaciteitsproblemen zoals Brussel, Antwerpen en Gent en dat veel steden en gemeenten dat uit eigen beweging doen.

Voor een algemene Vlaamse verplichting loopt ze niet warm, omdat er gemeenten zonder plaatstekorten zijn en omdat ze volop investeert in bijkomende plaatsen, zo'n 13.000 extra tegen 2018. "Deze discussie komt mee aan bod in het debat over het nieuwe inschrijvingsdecreet in het Vlaams parlement", zegt haar woordvoerder. Het dossier zit al twee jaar vast. CD&V houdt niet van verplichten, N-VA is beducht voor een voorrangsregeling voor kinderen uit sociale milieus.