Direct naar artikelinhoud

'Overheid verwaarloost kinesist, patiënt betaalt'

Kinesisten rekenen meer supplementen aan, blijkt uit onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten. Peter Bruynooghe, voorzitter van beroepsvereniging Axxon geeft toe dat patiënten de dupe zijn. 'De emmer is overgelopen.'

Bij de niet-geconventioneerde kinesitherapeuten steeg het aandeel van de supplementen van 10 procent naar 38 procent. Bij de geconventioneerde ging het van 7 naar 27 procent. Dat betekent dus dat zeker een op de drie patiënten meer moet betalen. De voorzitter van de nationale beroepsvereniging voor kinesitherapeuten Axxon, Peter Bruynooghe, erkent dat de prijzen de laatste maanden zijn gestegen.

Hoe komt dat?

Bruynooghe: "Eind vorig jaar is het overleg over de tarieven en terugbetaling met de mutualiteiten en het Riziv afgesprongen. Voor ons waren de tarieven die zij voorstelden niet meer haalbaar. Het probleem is dat wij al jaren ondergefinancierd worden. Hierdoor zitten de 22.000 kinesisten in ons land in een soort vacuüm en kunnen die in principe vragen wat ze willen.

"Al maak ik me sterk dat de meeste collega's de chronische, zwaar hulpbehoevende patiënten zullen ontzien. Maar patiënten die pakweg tien keer per jaar langs komen, zullen wellicht 3 à 4 euro extra per sessie moeten betalen. Per jaar is dat dus een prijsstijging van ongeveer 40 euro. Ik denk dat een bezoek aan een kapsalon duurder is."

Hoe lang gaat dit nog duren?

"Dat hangt ervan af. Het Verzekeringscomité van het Riziv heeft groen licht gegeven voor een nieuwe tariefovereenkomst. Alle kinesitherapeuten moeten dat nu afzonderlijk goedkeuren. Wij roepen onze leden alvast op om de tekst te verwerpen. Geen enkele van onze eisen is erin opgenomen.

"Zelfs de administrateur-generaal van het Riziv geeft toe dat wij een verwaarloosde sector zijn. Drie jaar op rij kregen wij geen indexatie en was er geen verhoging van het honorarium. En nu willen ze een luttele 6 miljoen euro investeren. Daar geraak je niet ver mee, als je weet dat wij jaarlijks 44 miljoen prestaties doen en 1 miljoen huisbezoeken. De emmer is meer dan overgelopen."

Wat eisen jullie extra?

"Wij willen een volledige indexatie en een versnelde uitbouw van de digitale applicaties, om de administratieve last te verminderen. De mutualiteiten willen dat digitale luik pas na 2018 uitrollen, maar dat zien wij niet meer zitten. Het moet sneller. Daarnaast willen wij een hogere verplaatsingsvergoeding. Kijk, de onderfinanciering gaat al terug tot 2002. Minister De Block moet nu het gelag betalen voor iets wat al jaren aan het scheefgroeien is."

Zonder akkoord blijft de patiënt wel extra betalen.

"In sommige gevallen wel, dat klopt. Maar we doen er alles aan om hier duidelijk over te communiceren. Eerst is het afwachten hoe de leden zullen reageren op het voorstel van het Riziv. Daarna zien we weer verder."