Direct naar artikelinhoud

Open Vld: 'Laat werknemers vlotter delen in winst'

Open Vld legt een voorstel op de regeringstafel om werknemers vlotter te laten delen in de winst van hun bedrijf. 'De staat moet niet altijd eerst langs de kassa passeren', luidt de boodschap aan CD&V.

"Onze meerwaardetaks is niet te nemen of te laten. Als de andere partijen fiscale rechtvaardigheid belangrijk vinden, dat ze dan met voorstellen komen." Dat zei CD&V-voorzitter Wouter Beke vorige week naar aanleiding van de vastgelopen discussie over de vennootschaps- en meerwaardebelasting.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo, die een meerwaardetaks niet ziet zitten, doet nu een poging door de focus te verleggen naar de 'collectieve winstpremie', zoals hij het noemt. "Waarom moet de staat altijd als eerste langs de kassa passeren als bedrijven winst maken", zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. "Wij vinden dat een deel van de winst beter rechtstreeks naar de werknemers gaat. Zij hebben zware inspanningen geleverd om uit de crisis te komen. Nu het weer beter gaat, mogen zij beloond worden. Veel bedrijfsleiders staan te trappelen om hun mensen in de winst te laten delen, maar de bestaande stelsels zijn administratief extreem log. Wij hebben een voorstel klaar voor een eenvoudig en fiscaal vriendelijk systeem, zonder strakke plafonds."

Tarieven

Tarieven wil De Croo er niet op kleven. "Dat is voor aan de onderhandelingstafel." De liberaal gelooft dat een hervorming van de vennootschapsbelasting nog kan lukken. "Ik stel voor dat we nu een stap vooruitzetten voor starters en kmo's, en een traject uittekenen voor de volgende jaren."