Direct naar artikelinhoud

Sociaal conflict bij Fortis verhardt

Vakbonden eisen garanties over werkzekerheid

Emmanuel Vanbrussel

Het sociale klimaat bij Fortis Bank wordt grimmiger. De vakbonden BBTK en ACLVB eisen dat de directie van Fortis Bank onmiddellijk terugkomt op haar beslissing om de CAO over de werkzekerheid op te blazen. Als dat niet gebeurt, doen de vakbonden niet mee aan de onderhandelingen over een nieuw bedrijfsakkoord. "Wij gaan niet onderhandelen met het zwaard van Damocles boven ons hoofd", zegt Oscar Van Steenbruggen van de ACLVB. "Een bedrijf dat zulke grote winsten boekt als Fortis, mag zich niet gedragen als een bedrijf in moeilijkheden", zegt de socialistische vakbond BBTK. De christelijke bond LBC steunt de eis niet.

Herman Verwilst, directievoorzitter van Fortis Bank, zegde in juli de CAO in kwestie op. Door die opzegging is de overeenkomst vanaf 15 oktober niet meer van kracht. De CAO bevatte werkgelegenheidsgaranties voor 21.000 personeelsleden, of bijna alle niet-directieleden bij Fortis Bank. "We zeggen de CAO op omdat, ondanks maanden vergaderen en verschillende constructieve voorstellen, er nog steeds geen akkoord is over de noodzakelijke aanpassingen", verklaarde de directie van Fortis Bank toen. "Een regelrechte provocatie", zegt Pia Desmet van de BBTK nu. "Nieuwe onderhandelingen zijn alleen mogelijk als de directie die opzegging weer opschort."

De liberale bond ACLVB schaart zich achter het standpunt van zijn socialistische grote broer en besliste gisteren bovendien zijn stakingsaanzegging niet in te trekken. Daardoor zijn stakingen in de Fortis-bankkantoren niet uitgesloten vanaf 15 september. De Franstalige christelijke bond CNE heeft de beslissing over zijn lopende stakingsaanzegging uitgesteld tot vandaag.

De christelijke vakbond LBC vreest dat de demarches van de collega-vakbonden het sociaal overleg, dat vorige week na een zomerslaap weer op gang werd getrokken, kan blokkeren. "Stel dat de directie vasthoudt aan de opzegging. Dan zit elke partij ingegraven in haar stelling en is een bedrijfsakkoord onmogelijk. Daar wordt het personeel de dupe van", zegt Jaak Verhaeghe van het LBC. Maandag ontmoeten de vakbonden de sociaal bemiddelaar.