Direct naar artikelinhoud

Nieuw akkoord, nieuwe jobs?

Vakbonden en werkgevers hebben een overeenkomst bereikt over nachtarbeid in de e-commerce. Die moet de kloof met Nederland dichten in de sector van online winkelen en duizenden extra jobs creëren.

Bedrijven die pakjes willen versturen vanuit hun winkels, kunnen dat binnenkort makkelijker doen. Wanneer u vandaag een pakje bestelt via het internet, is de kans groot dat het wordt opgestuurd vanuit een distributiecentrum in Nederland. De arbeidsvoorwaarden, onder meer voor nachtwerk, zijn er veel soepeler. Die handicap wordt nu grotendeels weggewerkt.

Er komt een 'kaderovereenkomst', die algemene afspraken maakt voor de hele sector. Elk bedrijf heeft evenwel de mogelijkheid om concreet in te vullen hoe de nachtarbeid wordt georganiseerd en aan welke voorwaarden hij moet voldoen (loonvoorwaarden, compensatiedagen...). Zo wordt er een compromis gevonden tussen vakbonden - die bindende afspraken wilden voor de hele sector - en werkgevers - die op kleinere schaal wilden werken. Zij stonden de voorbije weken lijnrecht tegenover mekaar.

Overleven

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageert tevreden. "Mijn mensen hebben hier hard aan gewerkt. De keuze voor de weg van het sociaal overleg loont. Alle sociale partners hebben dit akkoord ondertekend. Er is nu een stabiele en duurzame oplossing voor e-commerce. Heel belangrijk is dat er door dit akkoord in de handel en distributie op korte termijn behoorlijk wat extra volwaardige jobs komen. Die sectoren stellen nu al, met uitzondering van de zelfstandige kleinhandel, 250.000 mensen tewerk."

Hoeveel jobs erbij kunnen komen, daarover durven experten zich niet uit te spreken. Volgens Jan Delfosse, directeur-generaal van Comeos, de federatie van de handel en de diensten, gaat het toch wel om duizenden banen. "Het is belangrijk dat het wettelijke obstakel voor nachtarbeid weg is. We verliezen maandelijks jobs aan het buitenland. Daarnaast moeten we nog werk maken van de loonkloof. Die bedraagt in de logistiek soms 20 procent tegenover Nederland."

De Belgische e-commerce liep volgens Comeos vorig jaar 8.000 jobs en 2,4 miljard euro mis door belemmeringen zoals het verbod op de nachtarbeid. "Deze doorbraak komt niets te vroeg", zegt Jorg Snoeck van vakblad RetailDetail. "Onlineverkoop is in Nederland goed voor 15 procent van de totale verkoop. Voor veel bedrijven is dat het verschil tussen ten onder gaan en overleven."

Patricia Ceysens, voorzitter van BeCommerce, de vereniging van e-commercebedrijven, is aangenaam verrast. "Ik dacht niet dat dit zou lukken voor het einde van het jaar. Het is duidelijk dat de impact op de tewerkstelling groot zal zijn." Toch plaatst Snoeck een kanttekening: "E-commerce doet ook veel winkels sluiten. Die tendens zal zich volgend jaar doorzetten."

"De komende maanden zal blijken of er een einde komt aan de export van jobs", vult minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) aan.

Het nieuws is sowieso een opsteker voor de regering, die nog knopen moet doorhakken om een 'kerstakkoord' te bereiken: een totaalpakket met onder meer de legerhervorming, het kerntakendebat van de politie, de langdurig zieken en de asielopvang. Daarover buigt het kernkabinet zich vandaag opnieuw.

►4