Dat CD&V Antwerpen Kris Peeters vraagt als lijsttrekker, is toegeven dat er in eigen rangen bloedarmoede heerst

Kris Peeters trekt in oktober 2018 de Antwerpse CD&V-lijst en gaat daarmee de strijd aan met Bart De Wever om het burgemeesterschap van de havenstad.

Eric Donckier

Het waren de collega’s van Gazet van Antwerpen die gisterenochtend met het nieuws uitpakten. Toen heette het nog dat de Antwerpse CD&V het aan Kris Peeters gevraagd had en op zijn antwoord wachtte. Maar het moet voor iedereen duidelijk zijn dat de Antwerpse CD&V dat pas officieel vroeg en in de krant wilde hebben nadat de partij zeker was dat Peeters het ook effectief zou doen.

Dat CD&V Antwerpen zich verplicht ziet om Kris Peeters te vragen als lijsttrekker, is toegeven dat er in eigen rangen bloedarmoede heerst. Dat is geen schande, het komt vaker voor in alle partijen. Men heeft een aantal electoraal sterke mannen en vrouwen en speelt die uit in de belangrijkste functies. Opnieuw en opnieuw. Er ontstaat een vicieuze cirkel en ineens is er niets meer.

Of CD&V Antwerpen zal slagen in haar opzet om opnieuw enig soortelijk gewicht te krijgen in de grootste stad van Vlaanderen met Kris Peeters als lijsttrekker, is afwachten. Er zijn voorbeelden van succesvolle transfers zoals die van Johan Vande Lanotte naar Oostende. Maar er zijn veel meer voorbeelden van mislukte verhuizingen zoals die van Wilfried Martens naar Brussel, Rik Daems naar Leuven, Annemie Turtelboom naar Antwerpen, Chokri Mahassine naar Genk of Laurette Onkelinx naar Schaarbeek. Met zijn overstap van Puurs naar Antwerpen neemt Kris Peeters een enorm risico. Bij de nationale verkiezingen van 2014 werd toen nog Vlaams minister-president Kris Peeters helemaal overvleugeld door N-VA-voorzitter Bart De Wever. Het mogen intussen andere tijden zijn, de uitdaging blijft groot. Een mogelijke opening is dat Kris Peeters aanvaard wordt als de leider van een anticoalitie tegen de N-VA en Bart De Wever. Anti is wel een negatief woord en het is maar de vraag of de Antwerpenaars daarop zitten te wachten.

Met Bart De Wever (N-VA) en zijn medestanders, Kris Peeters (CD&V), Meyrem Almaci en Wouter Van Besien (Groen), Tom Meeuws (sp.a), Filip Dewinter (VB) en Peter Mertens (PvdA) krijgen we in Antwerpen in 2018 niet alleen gemeenteraadsverkiezingen, maar ook nationale verkiezingen die een eerste licht zullen werpen op wat er bij de parlementsverkiezingen van 2019 staat te gebeuren. Het is zelfs de vraag of het in Antwerpen in 2018 nog over de stad zelf zal gaan. Gelukkig is er nog Oosterweel. Al is ook dat een nationaal dossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer