Direct naar artikelinhoud

'Opwarmingsgrens aarde al bijna bereikt'

Eind 2015 kwamen alle landen in Parijs overeen de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden te proberen houden. Onderzoek toont nu aan dat die grens hoe dan ook wordt overschreden.

In het Akkoord van Parijs staat dat bijna alle landen ter wereld de opwarming tot 'flink onder de 2 graden' zullen beperken in vergelijking met de pre-industriële tijd en moeite zullen doen om ze onder de 1,5 graden te houden. Dat laatste is een overwinning voor de kleine eilandstaten, die nu al wegzinken en die bij een temperatuurstijging van 1,5 graden verdwijnen.

Maar in het vakblad Scientific Reports laten onderzoekers van het Britse Centre for Ecology and Hydrology zien dat we al flirten met de grens van 1,5 graden. "Zelfs al stopten we nu meteen met het uitstoten van broeikasgassen, dan nog zou de temperatuur op de meeste plekken met meer dan 1,5 graden stijgen", zegt hoofdauteur Chris Huntingford tegenover BBC. Dat komt omdat er erg veel CO₂ in de atmosfeer zit opgestapeld die een impact heeft.

Bovendien slorpen de zeeën en oceanen nu extra veel hitte op omdat het klimaat door de broeikasgasuitstoot is verstoord. Maar de oceanen zullen die corrigerende rol niet zo grootschalig meer spelen eens het klimaat dankzij minder uitstoot wat meer stabiliseert.

Ook warmt de atmosfeer boven land veel sneller op dan boven de zeeën. Maar als het gaat over de gemiddelde temperatuur, worden beide samengeteld. "Met andere woorden, op de meeste plekken op land bereiken we die opwarming met 1,5 graden al veel sneller", zegt Huntingford. Hij benadrukt dat zijn onderzoek enkel kijkt naar de huidige uitstootniveaus, niet naar eventueel hogere.