Direct naar artikelinhoud

'Nu nog een overnemer vinden voor mijn delicatessenzaak'

'Ik heb nooit voor het gemak gekozen', zegt Sophie Dutordoir, de nieuwe baas van de Belgische spoorwegen. 'Het is de complexiteit van de NMBS die het voor mij zo mooi maakt.'

Vond u het niet meer leuk in Overijse?

Dutordoir: "Oh jawel. Ik was doodgelukkig in Poppeia (haar Italiaanse delicatessenzaak, ADB), net zoals ik doodgelukkig was bij Electrabel. Maar er is voor alles een tijd. Ik ben blij dat ik een nieuwe uitdaging krijg. Ik heb ontzettend veel goesting om eraan te beginnen."

Gaat Poppeia dicht? Of blijft uw man de zaak openhouden?

"Oei, ik vrees dat hij dat niet ziet zitten (lacht) Ik hoop dat ik Poppeia in goede handen kan overlaten, want het is voor veel mensen een stukje thuis geworden. Als dat niet lukt, dan gaat ze dicht."

Hoe hebt u de benoemingssoap beleefd?

"Ik ben blij dat er eindelijk een beslissing is. Ik heb mij wel nooit beziggehouden met wat er achter de schermen speelt. Ik ben nogal ongevoelig voor druk."

Dat zult u nodig hebben, want de spoorbonden maken zich op voor acties tegen de minimale dienstverlening. Wat zegt u tegen hen?

"Ik heb zeer veel respect voor de vakbonden. Als u en ik staan waar we nu staan, dan is het omdat zij daarvoor hebben gevochten. Meer kan ik nu nog niet zeggen, want ik heb niet de gewoonte om grote verklaringen te doen zonder kennis van zaken."

Wat is volgens u de prioriteit voor het spoor?

"Ik heb één uitdaging: de reiziger blij maken. Stiptheid, comfort, veiligheid: daar gaan we met iedereen binnen het bedrijf en met de overheid aan werken."

Jo Cornu werd aan het kruis genageld omdat hij zijn mandaten weigerde af te staan. U heeft er ook drie: BNP Paribas Fortis, Valeo en Bpost. Wat bent u ermee van plan?

"Ik ga daar met de minister over praten, maar eigenlijk interesseert me dat niet. Ik ben oud en wijs genoeg om zelf te zien hoeveel tijd ik aan iets kan besteden. Ik heb het geluk dat ik maar vier uur slaap per nacht nodig heb."

U gaat ze dus bijhouden?

"Ik zal zien wat het beste is. Ik ben ervan overtuigd dat het niet goed is om jezelf te isoleren. Een CEO moet de prijs van een brood blijven kennen."

Gaat u onder het loonplafond van 290.000 euro bruto per jaar werken?

"Ik vind dat een zeer correct loon. Ik weet dat sommigen het niet graag zullen horen, maar in mijn visie zijn er limieten aan wat je een degelijk loon kan noemen. Dit is meer dan genoeg."

Wanneer vliegt u erin?

"Volgende week zit ik samen met minister Bellot en Jo Cornu. In januari en februari ga ik inlopen."