© dirk kerstens

Onzekerheid over wet-Major blijft aanhouden

Bijna een half jaar nadat de dokwerkers een bijsturing van de wet-Major hebben goedgekeurd, is nog steeds niet duidelijk of ook Europa akkoord gaat met die regeling van onze havenarbeid.

Paul Verbraeken

Al sinds maart 2014 duurt de kletterende ruzie tussen Europa en België over de organisatie van de havenarbeid in ons land. Die wet-Major reserveert het werk op de kades voor erkende havenarbeiders. Europa eist een liberalisering. Daarom stuurde de Europese Commissie ons land toen een ingebrekestelling, een aanmaning om de wet te wijzigen, anders volgen vervolgingen en riskeert ons land torenhoge boetes.

Na maandenlang overleg tussen bonden, werkgevers én regering – en in nauw overleg met Europa – werd dit voorjaar dan toch een bijsturing uitgewerkt. Die nieuwe regeling werd begin juni met een overweldigende meerderheid goedgekeurd door de 9.000 Vlaamse dokwerkers, onder wie 7.000 in Antwerpen.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) had er toen alle vertrouwen in dat ook Europa de Belgische aanpassing zou goedkeuren en de ingebrekestelling zou opheffen. Europees Commissaris Violeta Bulc leek immers de Belgische regeling genegen. “Geduld”, waarschuwde Kris Peeters midden juli. De procedure is immers complex en uiteindelijk kan een ingebrekestelling maar opgeheven worden door de Raad van Eurocommissarissen. Die raad zou de zaak pas agenderen “op 29 september of 17 november”. Gisteren kwamen de commissarissen daadwerkelijk samen, maar de opheffing van de ingebrekestelling kwam niet ter sprake. “Al wat wij weten, is dat het dossier niet behandeld is en de ingebrekestelling dus nog steeds niet is opgeheven”, aldus ACLVB-secretaris Erik Quisthoudt.

Onzekerheid tot in februari?

Wel vond donderdag een onderhoud plaats tussen het kabinet-Peeters en dat van Europees Commissaris Violeta Bulc. Volgens het kabinet is er niets aan de hand. “Een adviseur is voor verder overleg naar Europa geweest, zodat we uiteindelijk tot een landing kunnen komen. Wij zitten nog steeds op koers en wij doen ons werk.” Volgens insiders duurt de onzekerheid nog minstens tot februari en zou er binnen Europa verdeeldheid zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER