Direct naar artikelinhoud

Sven Nys wacht op Van der Haar

Alles kan beter. Ook in de Telenet-Fidea ploeg van teammanager Sven Nys. Het wachten is op Lars van der Haar.

Tom Meeusen finishte zondag in Zonhoven als twaalfde, bijna drie minuten na winnaar Mathieu van der Poel. Voorts werd Niels Wubben op twee ronden gereden en haalden Toon Aerts, Jim Aernouts en Thijs van Amerongen het einde van de cross niet. Veel redenen om tevreden te zijn had Sven Nys dus niet. Dat ging hij eerst zijn renners in de mobilhome vertellen, om vervolgens via Twitter de rest van de wereld op de hoogte te brengen: "Onze eliterenners waren ronduit slecht vandaag."

Het niveau van de ploeg-Nys ligt ver onder het niveau van de renner Nys. "Niet iedereen kan zo goed zijn als Wout van Aert of Mathieu van der Poel. Maar de norm is toch dat elke renner het beste uit zichzelf haalt. Iedereen was het na Zonhoven met mij eens dat het beter kon."

De renners liggen onder contract tot het einde van 2017. Die verbintenissen zal Nys. Voorts wil hij op korte termijn betere resultaten van Meeusen en wacht hij op de komst van Lars van der Haar. De Nederlander moet vanaf 1 januari de echte kopman worden. Een rol die nu op Meeusens schouders rust.

"Tom Meeusen is het uithangbord van de ploeg. Hij is populair en kan dingen met een fiets die een ander niet kan. Maar hij is Wout van Aert niet", zegt Nys. "Ik verwacht niet dat Tom elke week op het podium staat. Maar top 10 moet hij wel halen. Een podiumplaats mag geen uitzondering zijn."

Vanaf 1 januari rust alle hoop op de schouders van Lars van der Haar. De Nederlander ligt tot 31 december bij Giant onder contract, maar werkt nu al erg nauw met Nys samen. "Ik ben zijn trainer, samen met Paul Van den Bosch. We hebben dagelijks contact en trainen soms samen. Ik ben op de hoogte van alle details. Meer dan van mijn andere renners, die een eigen trainer hebben en met wie het contact beperkter is."

Van der Haar weet nu al wat er van hem zal worden verwacht, wanneer hij op 1 januari in de GP Sven Nys in Baal in zijn nieuwe Telenet-trui aan de start van de cross staat. Nys: "Lars weet dat de lat hoog ligt. In elke cross moet hij meedoen voor een plaats op het podium." Winnen, dat mag natuurlijk ook.