Verlossend nieuws voor crèches: “Eindelijk weten dat we het hoofd boven water kunnen houden”

© fvv

Blije gezichten gisteren bij negen opvanginitiatieven in Gent. Zij krijgen subsidies waarmee ze meer inkomensgerelateerde plaatsen kunnen aanbieden. “Eindelijk. We hebben drie jaar moeten knokken om het hoofd boven water te houden”, zegt Koen D’hondt van Okidoki in Oostakker.

Annelies Rutten

Vorig jaar vloeiden er traantjes op de bijeenkomst van het Lokaal Overlegcomité Kinderopvang, toen bekendraakte dat – in tegenstelling tot de voorgaande jaren – Kind en Gezin géén nieuwe subsidies zou geven. Uitbaters die hadden gehoopt hun crèche uit te breiden, of plaatsen om te vormen tot inkomensgerelateerde plaatsen, zagen die hoop de grond ingeboord. Kinderdagverblijven die met vaste tarieven werken, hebben het vaak moeilijk om het hoofd boven water te houden.

Omdat alle opvangplaatsen in Gent broodnodig zijn, besliste de Stad daarop om zelf middelen vrij te maken: 1,4 miljoen euro, tot het einde van de legislatuur.

Een deel van dat geld is nu verdeeld. Er komen 85 inkomensgerelateerde plaatsen bij. Het gaat om 12 nieuwe plaatsen in een nieuwe afdeling van Villa Boempatat, in de Brugse Poort, en 73 bestaande plaatsen die worden omgevormd van forfaitair naar inkomensgerelateerd. De uitbaters van de bewuste crèches kregen het goede nieuws gisteren te horen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen