Direct naar artikelinhoud

Minister Homans legt basis voor betalende taaltest voor nieuwkomers

Minister van Inburgering Homans (N-VA) maakt het mogelijk om nieuwkomers te laten betalen voor een taaltest. Een nieuwe kost, na de vreemdelingentaks. 'Ze laat de meest kwetsbare groep het gat in de begroting dichtrijden', luidt de kritiek.

Tot februari 2018 loopt een proefproject bij het Agentschap Inburgering en Integratie rond taaltesten voor nieuwkomers. Ze zijn enkel nodig voor wie niet het standaardinburgeringstraject wil doorlopen, of voor wie de Belgische nationaliteit wil aanvragen, of een job bij de overheid, in het onderwijs of bij Kind & Gezin wil uitoefenen.

Tijdens het proefproject is de test nog gratis, daarna kan hij betalend zijn. Officieel moet de minister de knoop nog doorhakken op basis van de testresultaten, maar ze past alvast het Integratie- en Inburgeringsdecreet aan. Daarin komt een bepaling die stelt dat "deelname aan de taaltesten (...) enkel mogelijk is mits betaling van een retributie. De Vlaamse regering stelt het bedrag van de retributie vast."

Verlies draaien

De ontwikkeling van zogenoemde high-stakes taaltesten zou het agentschap veel hebben gekost. Ook de afname van de testen kost geld. Geld dat het agentschap niet heeft. De organisatie draaide in 2016 een verlies van 2,2 miljoen euro, dat in 2017 voort zou oplopen.

Oppositiepartijen sp.a en Groen zijn bezorgd. "Homans wil geen externe audit van het agentschap, maar jaagt wel de meest kwetsbare groep, de nieuwkomers zelf, op kosten om het gat in de begroting van het agentschap dicht te rijden", zegt Groen-parlementslid An Moerenhout.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen vreest dat betalende testen een drempel zullen zijn voor integratie. "Deze testen zijn vooral in het nadeel van de zwakkere profielen, mensen met minder financiële middelen en skills", zegt Rein Antonissen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.