Direct naar artikelinhoud

Nu al veel inschrijvingen voor Burgerkabinet Gatz

Het Burgerkabinet van cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) heeft zijn start niet gemist. Na twee dagen hebben al meer dan 620 kandidaten zich gemeld.

Doel is om burgers meer te betrekken bij het cultuurbeleid. De deelnemers mogen van 1 tot 11 september via een onlineforum hun mening en suggesties formuleren over cultuurparticipatie.

Gatz verwoordt het zelf zo: "Ik wil nagaan hoe cultuur vandaag beleefd wordt. Hoe krijg je mensen die nu nog niet deelnemen wel naar culturele initiatieven, en heeft dat vooral met sociale klasse te maken of spelen er andere factoren? En hoe kunnen culturele centra meer inspelen op de noden van de mensen?"

Vooraf verkondigde de minister dat hij op minstens 600 inschrijvingen hoopte. Dat aantal is twee dagen na de start al overschreden. Inschrijven kan nog tot 28 juni op burgerkabinet.be. Na het digitale luik begin september kiest een onafhankelijk bureau dan een panel van 150 deelnemers dat op 19 september zal samenkomen in het Vlaams Parlement om een eindrapport op te stellen.

De intentie is om de aanbevelingen mee te nemen in de beleidsbrief cultuur die in het najaar wordt opgesteld. "Ik wil nu nog niet zeggen dat 90 procent van de burgeraanbevelingen sowieso in de beleidsbrief zal terechtkomen. Maar dit is geen goedkoop populisme", beloofde de minister toen hij het project in maart aankondigde. "We nemen het zeker serieus."