Direct naar artikelinhoud

'Luid meezingen met de classics'

Ze wentelt zich graag langoureus in jeugdsentiment, zolang het aankomt op muziek. Maar Dina Tersago voelt net zo goed liefde voor de klassieke grandeur van Klara ... of Gloria Estefan.

Dina Tersago lijkt stilaan de patroonheilige van elke akkerman of veehouder die verstoken blijft van de liefde. Dit najaar presenteert ze het, jawel, het tiende seizoen van Boer zkt vrouw.

Wanneer ze de boer opgaat om de liefde een handje te helpen, maalt Tersago traditioneel talloze kilometers, op zoek naar het zoveelste afgelegen erf. Geen bezwaar: de verloren tijd maakt ze graag zoek met muziek.

"In de auto speelt meestal de radio. En anders sluit ik wel mijn iPod aan. Bij sommige liedjes kan het zelfs zo gaan kriebelen, dat ik spontaan een danske zou willen placeren met een van mijn boeren. (lacht) 'Conga' van Miami Sound Machine en Gloria Estefan geeft me bijvoorbeeld zo'n boost. Al word ik even gelukkig wanneer ik een uur kan wegdromen bij Leonard Cohen. Onlangs zag ik nog zijn dvd Live in London. Zalig. Een song als 'Dance Me to the End of Love' kleurt mijn humeur echt."

Na een drukke werkdag zoekt ze dan weer vaker Klara op. "Dadelijk daalt dan een zekere rust over me heen. Overdag stem ik nochtans liefst af op Joe FM of Radio Nostalgie: classicszenders, waar ik luid met elke gouwe ouwe durf meezingen. Bij valavond is 'Private Investigations' van Dire Straits ook altijd goed."

Verder komt Belgische muziek net zo vaak langs: Vaya Con Dios, Blue Blot, The Wolfbanes, ... "Allemaal oudere groepen, ja. Ik ben wellicht wat in jeugdsentiment blijven hangen. Ik hou er van dat zulke tijdloze songs me terug naar mijn jonge jaren katapulteren. Ik ben thuis dan ook opgegroeid tussen stapels vinylplaten en cd's. Mijn vader had een heel brede muzieksmaak: van Santana over Alpha Blondy tot The Scabs. Op mijn tiende nam hij me zelfs al mee naar een concert van Guido Belcanto.

"In mijn tienertijd stond ik ook voortdurend te dansen, op eender welke muziek. Vooral in mijn kamer: dat was echt mijn eigen plekje. Daar bedacht ik dan choreografieën op een muziekmix die ik had opgenomen met zo'n groot, ouderwets cassettedeck. Meestal liedjes uit de top 100: de kunst was om alle aan- en afkondigingen uit de opnames te weren. Die hobby is kennelijk altijd blijven sluimeren. Ook nu nog maak ik voortdurend lijstjes op mijn iPod. Liedjes die ik leuk vind, rangschik ik per dansstijl: 'Stepping Stone' van Duffy is rumba, 'Music' van Madonna is cha cha cha. Nu ik weer vaker ga dansen, komt dat meer dan ooit van pas."

Leonard Cohen

'Dance Me to the End of Love'

Miami Sound Machine

'Conga'

Dire Straits

'Private Investigations'