Direct naar artikelinhoud

EU start onderzoek naar rechtsstaat in Polen

Polen mag zich stilaan zorgen maken, want het is Europa menens. Het Europees Parlement stelt een onderzoek in naar het land. Dat zou ertoe kunnen leiden dat Polen zijn stemrecht in de EU verliest.

Het Europees Parlement gaat een onderzoek instellen naar de rechtsstaat in Polen. De conservatieve regering daar ligt al een tijd onder vuur omdat het de rechterlijke macht onder politieke controle probeert te brengen en zo de scheiding der machten niet zou respecteren.

Een ruime meerderheid van de parlementariërs - 438 tegen 152 - stemde in Straatsburg vóór het onderzoek. Zij vinden dat er een "duidelijk risico'' is dat Polen de Europese waarden in het EU-verdrag schendt.

Een commissie zal het onderzoek voeren en een rapport opstellen. Op basis daarvan kan het parlement de lidstaten oproepen artikel 7 uit het verdrag te activeren. Die procedure zou Polen zijn stemrecht in de Europese Raad kunnen kosten. De kans dat dit gebeurt, wordt overigens niet erg groot geacht, omdat dat unanimiteit vereist.

De Europese Commissie probeert nu al meer dan anderhalf jaar een gesprek op te starten met de Poolse regering over wetten en voorstellen die de rechtsstaat ondermijnen.