Direct naar artikelinhoud

'België moet gebruik auto ontmoedigen'

Als België de Europese normen voor luchtkwaliteit wil halen, moet het land het gebruik van de auto ontmoedigen. Dat staat in een nieuw rapport van de Europese Commissie.

De Commissie heeft een analyse gepresenteerd van de mate waarin de lidstaten het (door hen goedgekeurde) Europese milieubeleid uitvoeren. In België hoort de luchtkwaliteit bij de belangrijkste uitdagingen. De uitstoot van fijnstof (PM10) beantwoordt aan de normen, maar kan nog worden verminderd. De emissie van stikstofoxide (NOx) overschrijdt wel nog het nationale emissieplafond.

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, moeten de files aangepakt en het gebruik van auto's ontmoedigd worden, stelt de Commissie. "België is het meest dichtgeslibde land van Europa in termen van verloren uren en vertragingen, vooral rond Antwerpen en Brussel", staat in het werkdocument te lezen.

In haar analyse somt de Commissie de maatregelen op die op gewestelijk en federaal niveau genomen zijn of in de pijplijn zitten. Ze wijst erop dat er nog heel wat marge zit op de Belgische inkomsten uit milieubelastingen, die "tot de laagste in de EU behoren" - enkel Frankrijk doet het slechter.

De Commissie stelt verder vast dat het privégebruik van bedrijfswagens nog altijd sterk wordt gesubsidieerd.