Direct naar artikelinhoud

Jolien Roets: het eerste Q-product

De Q Academy zendt zijn zonen en dochters uit. Eén van die dochters is Jolien Roets (25) die sinds deze week het avondblok op Q-Music voor haar rekening neemt. Elke dag drie uur liveradio dus, en dat voor een meisje dat een jaar geleden nog tureluurs werd van alle knopjes en schuifjes in zo’n radiostudio.

Roets kwam niet geheel onbeslagen ten ijs, toen ze zich kwam aanmelden op de selectiedag voor de Q-Academy. “Ik had samen met wat vrienden al een tijdje een eigen programmaatje op Actie Radio, een Lokerse lokale zender. Maar veel stelde dat niet voor. We probeerden wat dingen uit en plakten die daarna zo goed en zo kwaad als het ging aan elkaar.”

Iets professioneler ging het eraan toe bij Studio Brussel, waar Jolien ook een aantal keer langsliep. “Bij StuBru heb ik een aantal oefensessies doorlopen, maar die waren vooral op presentatie en niet op techniek gericht.”

De radiomicrobe had Jolien dus al te pakken. Toen ze hoorde van de Q-Academy twijfelde ze geen moment om zich in te schrijven. Ze overleefde de strenge selectie en mocht zich samen met zes anderen officieel Q-student noemen, wat meteen ook betekende dat ze al haar schaarse vrije tijd in de Q-studio’s mocht doorbrengen. “Maar ik heb geen moment getwijfeld om erin te stappen”, vertelt ze. “Hoewel er geen enkele garantie werd gegeven wat mijn toekomst bij Q betrof, wist ik dat het sowieso een onbetaalbare ervaring zou worden.”

Roets werd gekoppeld aan Q-stem Carl Schmitz en dook samen met hem minstens één keer per week de studio in. “Een heel leuke periode waarin ik veel heb geleerd. Akkoord, het vroeg wat engagement maar dat heb ik nooit zo ervaren, ik vond het gewoon heel leuk om te doen.”

Ook bij de top van Q-Music vielen Jolien en de proefprogramma’s die ze maakte in de smaak. “Net voor de zomer kreeg ik te horen dat ze heel tevreden waren over de evolutie die ik had doorgemaakt. En om die nog te versnellen wilden ze me zo snel mogelijk ‘on air’ krijgen.” En zo kreeg Roets de kans om op zondagochtend twee uur radio te maken. “Een ideale leerschool”, vindt ze zelf. “Natuurlijk kwam daar in eerste instantie behoorlijk wat stress bij kijken, maar het was al bij al wel een relaxte manier van werken.”

En dat eerste experiment smaakte naar meer, want Roets bokste een proefuitzending in elkaar die ze aan Deckers ging voorleggen. Die was blijkbaar behoorlijk onder de indruk, want hij bood Roets meteen een plek in het Q-avondblok aan. “Ongelooflijk eigenlijk”, vertelt Roets. “Ik ben elke avond drie uur lang op de nationale radio te horen. Dat had ik een jaar geleden nooit durven dromen.”

Wat de toekomst brengt durft Roets niet voorspellen. “Ik ben een grote fan van Sofie Lemaire en Wim Oosterlinck, maar dat betekent niet dat ik er nu al van droom om een echte personalityshow te gaan presenteren. Het komt er nu vooral op aan om met de voetjes op de grond te blijven.” (PD)