Direct naar artikelinhoud

Van Aert en Van der Poel gegeerd wild

Mathieu van der Poel (foto) en Wout Van Aert zijn de nieuwe keizers van het veld. Ook op de weg wenkt een gouden toekomst, menen de managers van de Belgische WorldTourteams.

Eén crosswinter in stroomversnelling en je bent gegeerd wild. De lokroep van de weg. Niet zo voor bloednuchtere types als Van der Poel en Van Aert. De wereldkampioen verlengde zijn contract bij BKCP vorig weekend tot eind 2018. De Belg ligt al langer aangemeerd voor die termijn in thuishaven Vastgoedservice.

"Duidelijke signalen", vinden Patrick Lefevere en Marc Sergeant. "Ze zijn het veldrijden nog lang niet beu." En toch. Bij een mooi aanbod vanuit de WorldTour kunnen Van der Poel en Van Aert altijd weg, als ze dat zélf zouden willen.

Van het potentieel van beide veldrijders moet je de sportieve bazen van QuickStep en Lotto niet overtuigen. "Ik zag Mathieu vorig jaar vierde worden in de slotrit van de Ronde van België", herinnert Sergeant zich. "Hij streed er in de finale complexloos mee tussen gevestigde waarden als Van Avermaet, Gilbert en Vanmarcke. Enkele weken later deed Wout gelijkaardige dingen in de Ster ZLM Toer. Dan weet je dat je met absolute toppers te doen hebt."

Lefevere, die eerder Zdenek Stybar kon overtuigen om voor zijn wegploeg te fietsen, dweept vooral met Van der Poel. "Hij heeft nog net iets meer dan Van Aert. De manier waarop hij wereldkampioen bij de junioren werd in 2012 was grote klasse."

Maar het heilige vuur brandt voorlopig nog te fel in het veld, menen de managers. "Laat Van der Poel maar eerst zijn hart volgen", stelt Lefevere. "Anders praat Christoph Roodhooft (ploegleider van BKCP, JDK) nooit meer tegen me. Als het zover is, doe ik het nodige."