Direct naar artikelinhoud

PVDA koopt nieuw Antwerps hoofdkwartier

PVDA staat op verhuizen. Eind deze maand verruilt de Antwerpse afdeling haar huidig kantoor voor een herenhuis in de stationsbuurt. PVDA wil groeien en het mag dus wat meer zijn.

Het nieuwe hoofdkwartier komt in de Gemeentestraat 6, vlak bij het station en de bushaltes op de Franklin Rooseveltplaats. De koop is vorige maand afgesloten en de prijs bedraagt 1,25 miljoen euro. Maar PVDA zal dat bedrag niet alleen ophoesten. Een jaar lang wordt bij leden en sympathisanten geld verzameld.

Via een folder heeft PVDA haar militanten warm gemaakt om mee te investeren in de aankoop van het herenhuis. "De partij groeit. We zetten ons hiermee letterlijk op de politieke kaart om zo nog meer te wegen tegenover het rechtse stadsbestuur en de regering", staat te lezen in de folder. Andere argumenten zijn de centrale ligging van het pand en het feit dat het pas gerenoveerd is waardoor er geen grote werken meer nodig zijn. "Bovendien is het gericht op groei en verdere uitbouw van de PVDA."

Plaats is er inderdaad genoeg. Het nieuwe PVDA-hoofdkwartier telt vier verdiepingen en meet 800 vierkante meter. Dat is zowat het dubbele van het huidige kantoor in de Arteveldestraat, even verderop. Op de bovenverdieping zijn burelen en vergaderzalen voorzien, waar onder meer het provinciaal secretariaat komt. De zolder is voor de jongerenafdeling RedFox.

Grote ambities

Het gebouw staat niet op naam van de partij maar is eigendom van De Toekomstbouwers, een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Oprichter is Wouter Van Damme, de provinciale voorzitter van PVDA Antwerpen, die samen met zeven anderen en een stichting 300.000 euro van de aandelen heeft gekocht. De overige 825.000 euro wordt bijeengebracht via de bijdragen van de militanten. Die mogen van 1.000 tot maximaal 5.000 euro mee investeren. Ondertussen hebben al honderden mensen een of meerdere aandelen gekocht waardoor ze mede-eigenaar zijn van De Toekomstbouwers en van het pand.

"We hebben de ambitie om PVDA in heel de Antwerpse provincie te laten groeien bij de lokale verkiezingen in 2018. Ons nieuw hoofdkwartier is daar een belangrijke stap in", reageert Van Damme.

De verhuis zelf is voor eind februari.