Direct naar artikelinhoud

Brusselse win-winlening in de maak

Groen en Ecolo willen in het Brussels Gewest een zogeheten proxilening invoeren. Analoog aan de gekende en succesvolle win-winlening in Vlaanderen.

"In Brussel hebben heel wat ondernemers het moeilijk om zich te financieren wanneer ze een zaak willen opstarten of hun bedrijf willen uitbreiden", zegt Bruno De Lille (Groen), een van de initiatiefnemers. "Als startende ondernemers bij de bank een lening vragen, dan krijgen ze volgens onderzoek van Unizo in bijna 60 procent van de gevallen een njet. Ik zeg niet dat een weigering in een aantal van die gevallen geheel onterecht is. Niet elk businessplan is even goed. Maar het grote aantal en de nood aan vernieuwing en starters voor het Brussels Gewest noopt tot een oplossing", meent De Lille, die mikt op dossiers van 30.000 tot 50.000 euro.

Die blijven volgens het Brussels parlementslid nu te vaak in de kou staan. "Een deel van de verklaring is allicht dat het de banken te veel dossierwerk vergt in verhouding tot het bedrag. Als de banken hun rol onvoldoende spelen, dan moeten wij dat gat maar vullen. In België ligt er heel wat geld te slapen op spaarrekeningen. Groen en Ecolo willen met hun voorstel voor een proxilening dat slapende geld activeren."

De groene partijen keken over het muurtje en gingen de mosterd halen bij de win-winlening die Vlaanderen in 2006 invoerde. Bruno De Lille: "Klopt, en ook het Waalse gewest kent inmiddels een vergelijkbaar systeem. Het zou toch niet logisch zijn dat je in Brussel een dergelijk initiatief niet op poten kunt zetten. We mogen niet achterblijven. Als de Brusselse starters zich niet op deze manier kunnen financieren, hebben ze door de Belgische federale structuur eigenlijk een concurrentieel nadeel aan hun been."

Fiscaal voordeel

Het principe is vrij simpel. Als particulier kan je een starter of bedrijf financieel steunen, en in ruil krijg je een fiscaal voordeel. Bij de win-winlening gaat het om een achtergestelde lening met een vaste looptijd van acht jaar. Als kredietnemer kunt u maximaal 200.000 euro lenen. Elke kredietgever kan maximaal 50.000 euro ontlenen.

De Lille wil diezelfde krijtlijnen uitzetten. De technische details moeten nog worden besproken. Aanstaande maandag wordt over het voorstel overlegd in de commissie Financiën.