Direct naar artikelinhoud

Arco-waarborg definitief van tafel

Het wetsartikel dat het voor de regering-Leterme mogelijk maakte een waarborgregeling voor de Arco-coöperanten in te voeren, schendt de Grondwet. Dat concludeert het Grondwettelijk Hof.

Het Hof oordeelt dat de maatregel is genomen om een specifieke categorie personen te bevoordelen, en dus als staatssteun bij de Europese Commissie had moeten worden aangemeld.

De neergang van Dexia in 2011 sleurde ook diens grootste aandeelhouders, Arco en de Gemeentelijke Holding, mee de dieperik in. Arco was de financiële arm van het toenmalige ACW, nu beweging.net. De federale regering besliste toen een garantieregeling uit te dokteren voor de 800.000 Arco-coöperanten. Tegen die ingreep ontstond protest. De Vlaamse beleggersfederatie VFB en individuele aandeelhouders van Dexia vonden hem discriminerend omdat hij niet zou gelden voor de gewone aandeelhouders.

Voorzichtig zijn

Het Grondwettelijk Hof moest daarom oordelen of er al dan niet sprake was van discriminatie. Het arrest van gisteren komt niet geheel als een verrassing. Het Grondwettelijk Hof stelde eerder immers een reeks prejudiciële vragen aan het Europees Hof van Justitie. En de rechters in Luxemburg vernietigden de waarborgregeling eind vorig jaar.

"Dit betekent dat we op een zeer voorzichtige manier zullen moeten omspringen met mogelijke oplossingen die kunnen worden aangedragen voor dit dossier", zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Met andere woorden: "Indien er iets op tafel komt, moet dat juridisch sluitend zijn. De onzekerheid van iedereen die (hierbij) betrokken is, heeft nu lang genoeg geduurd."