Direct naar artikelinhoud

Londense fietser krijgt 1,5 jaar cel voor dood voetganger

In het Londense Old Bailey is een 20-jarige fietser die een voetganger had doodgereden tot anderhalf jaar cel veroordeeld.

De 20-jarige IT'er Charlie Alliston reed op 12 februari 2016 met een snelheid van naar schatting 28 kilometer over Old Street, een drukke straat nabij de Silicon Roundabout, de Londense versie van Silicon Valley. Alliston fietste zo hard dat hij niet op tijd kon remmen toen Kim Briggs, een moeder van twee jonge kinderen, overstak. Kort voor de klap had hij geschreeuwd dat ze opzij moest gaan, waarna ze verstijfde. De 44-jarige vrouw raakte het asfalt met haar hoofd en zou later in het ziekenhuis overlijden.

Losbandig

Alliston toonde weinig empathie en reed door nadat hij haar had verweten onvoorzichtig te zijn. De jury achtte hem schuldig aan 'wanton and furious driving', verboden volgens een verkeerswet uit 1861.

Volgens de rechter was zijn hele rijgedrag verkeerd, hij leek Londen als een racebaan te beschouwen. Zijn tweedehandse Planet X-racefiets was het soort fiets waarop Britse baanrenners Olympische medailles winnen.

In de dagen na het ongeluk schreef Alliston op websites dat hij het ongeluk betreurde, maar dat de vrouw beter had moeten uitkijken en dat ze druk was geweest met haar mobiele telefoon.

Bij de dagenlange rechtszaak was er veel aandacht voor het ontbreken van een rem op het voorwiel, wat volgens de Britten gevaarlijk is. Het is voor het eerst dat een fietser om deze reden de cel in moet.

Veiligheidsdeskundigen zien het vonnis als een boodschap aan de regering om fietsers die de regels overtreden veel harder aan te pakken.

Chauffeurs

De zware straf staat in schril contrast met de lage straffen voor automobilisten die door gevaarlijk of roekeloos rijgedrag dodelijke ongelukken veroorzaken. Slechts een op de tien automobilisten die een fietser dodelijk verwonden krijgt een celstraf.

Zo kreeg een vrachtwagenchauffeur die een fietser twee jaar geleden doodreed en vervolgens snel de plek des onheils verliet, een straf van zes maanden voorwaardelijke cel. Vorig jaar kreeg een vrachtwagenchauffeur die een fietsende vrouw doodreed toen hij niet uitkeek bij het links afslaan een werkstraf van 160 uur.