Direct naar artikelinhoud

Lang leve de farao

minireeks Tut Zondag 9/7, 20u35, Q2

In 1332 voor Christus wordt het machtige Egyptische rijk geplaagd door economische moeilijkheden, morrend volk en tal van op de loer liggende vijanden. Als de farao vergiftigd wordt door zijn trouwe knecht, belandt diens negenjarige zoon Toetanchamon op de troon. Om de bloedlijn 'zuiver' te houden, wordt de jongeman verplicht om te trouwen met zijn halfzuster en wordt hij onder de hoede geplaatst van de valse grootvizier Ay, die hem gebruikt om zelf de macht in Egypte in handen te krijgen.

List en strategie

'Koning Tut' blijkt echter over een eigen wil en agenda te beschikken en ontpopt zich tot een gewiekst en eigenzinnig strateeg in de strijd tegen de vijandelijke Mittani, die van plan zijn Egypte binnen te vallen. Het grootste gevaar blijkt echter in de eigen rangen te schuilen, en als Toetanchamon door de machtige generaal Horemheb voor dood op het slagveld wordt achtergelaten, lijkt zijn rijk ten einde nog voor het eigenlijk begon. Maar de dood gewaande farao verrijst met de hulp van de mooie Suhal uit de doden, neemt opnieuw plaats op de troon en groeit uit tot een machtige farao.

Hoe hij dat voor mekaar kreeg, kunt u ontdekken in deze driedelige minireeks bedacht door de makers van onder meer The Kennedys en The Pillars of the Earth.

Geen hoogvlieger en van geen kanten historisch correct, maar mede door de aanwezigheid van topacteurs als Ben Kingsley en Nonso Anozie (Zoo, Game of Thrones) een onderhoudend tussendoortje vol romantiek, politieke intriges, verraad en epische veldslagen.