Direct naar artikelinhoud

Vele winkels houden zich niet aan wetgeving over e-sigaret

Bij 420 controles in dampwinkels zijn sinds januari 136 inbreuken tegen de wetgeving over de e-sigaret met nicotine vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van de Tabak- en Alcoholcontroledienst.

De winkels gaan vooral in de fout bij de etikettering van de e-sigaretten met nicotine. Bij 56 controles bleken 46 winkels niet in orde, met de taal van het etiket of de gezondheidswaarschuwing. Ze zondigen ook regelmatig tegen de reclameregels: bij 84 controles werden er 45 inbreuken vastgesteld. Het laten proeven in de winkel, het gratis geven stalen of kortingen is verboden. Ook de samenstelling van de e-sigaretten was in 13 gevallen niet correct: het nicotinegehalte bleek te hoog.

De verkopers scoren wel goed als het gaat over verbod op verkoop aan min-16-jarigen: in slechts 1 geval op 75 controles werd het verkoopverbod niet gerespecteerd.

"Ik blijf voor deze doorgedreven controles pleiten", zegt Kamerlid Leen Dierick (CD&V). "De e-sigaret mag niet zomaar hip gemaakt worden, want ze blijft schadelijk."