Direct naar artikelinhoud

Jolien D'hoore oppermachtig

Jolien D'Hoore pakte haar vierde tricolore in zes jaar. In de sprint vloerde ze Lotte Kopecky en Kelly Druyts met ruime voorsprong. Toch was D'hoore niet helemaal tevreden.

De dames stonden al voor acht uur aan de start van hun Belgisch kampioenschap. Dat is al sinds 2011 zo. De gevolgen zijn niet min. Probeer zelf maar eens om 6 uur 's morgens een bord pasta naar binnen te werken. Bovendien moest de afstand van het BK ferm binnen de perken gehouden worden, want de heren startten hun BK om kwart voor twaalf. Tegen die tijd moest de podiumceremonie van de dames achter de rug zijn. Het BK telde gisteren slechts 102 kilometer. "Jammer", vertelde ook Jolien D'hoore. "Natuurlijk zou ik liever een kampioenschap van 140 kilometer afwerken." Ter info: de Ronde van Vlaanderen is 150 kilometer.

Jos Smets, algemeen directeur bij de Wielerbond, erkent het probleem. "Wat dat vroege startuur betreft, zijn we afhankelijk van Sporza", klinkt het. "Zij bepalen wanneer de mannenwedstrijd moet klaar zijn. Daar passen we ons hele programma aan aan."

Voor 2020 is er een oplossing: het BK in Anzegem start in Halle. Dat betekent dat de dames op een plaatselijk parcours hun BK kunnen afwerken en er meer speling in tijd is.