Direct naar artikelinhoud

Russische delegatie telt al 106 sporters minder

President Poetin zwaait vandaag de Russen uit die bij de Olympische Spelen de eer van zijn geplaagde natie hoog zullen houden. Al is door dopingschorsingen onduidelijk hoeveel sporters op het vliegtuig naar Rio stappen.

De internationale kanofederatie zette gisteren een streep door de namen van twintig roeiers, vijf kanoërs en een zeiler uit Rusland. Zij worden genoemd in het rapport van de Canadese jurist McLaren over het staatsdopingsysteem dat Rusland er jaren op nahield. Van hen geniet Aleksander Diatsjenko de meeste bekendheid. Hij veroverde vier jaar geleden olympisch goud in Londen, in de K2-klasse op de 200 meter.

Inmiddels is 106 Russen de toegang tot de Spelen in Rio belet. De ploeg bestond oorspronkelijk uit 387 sporters. De 68-koppige atletiekploeg mag op een vrouw na niet meedoen, nadat het sporttribunaal TAS de schorsing door de internationale atletiekfederatie IAAF vorige week had bekrachtigd. Verspringster Daria Klisjina is gepardonneerd omdat ze jaren in het buitenland woont en kon aantonen dat ze niet in aanraking kwam met het staatsdopingsysteem.

Judoka's wel naar Rio

Zeven zwemmers, onder wie de wereldkampioene op de 100 meter, Joelia Jefimova, kregen eveneens te horen dat ze vier jaar voor niets hebben getraind. En dat geldt ook voor twee deelnemers aan de moderne pentatlon. Ook Maxim Koestov en Ilia Frolov komen volgens hun internationale bond in het McLaren-rapport voor. Russen die in het verleden positief op doping hebben getest, kunnen deelname in Rio vergeten.

Veel federaties, zoals de judobond, hebben laten weten dat ze geen reden zien Russen in hun sport te schorsen. De vraag is ook of ze daartoe in staat zijn, zo kort voor de Spelen. Zo mogen alle elf Russische judoka's naar Rio.