Direct naar artikelinhoud

Bond legt bom onder titelstrijd tweede klasse

De Geschillencommissie van de voetbalbond heeft de Proximus League op zijn kop gezet. Die kende White Star Brussel twee extra punten toe, waardoor de Brusselaars naar de eerste plaats wippen. Maar zelfs als White Star kampioen wordt, is een plek in de eerste klasse nog niet zeker.

De razend spannende titelontknoping in tweede klasse lijkt nog op een hutsepot uit te draaien. Tot gisteren zou het rechtstreekse duel tussen Antwerp en Eupen zaterdag uitsluitsel hebben gebracht over wie promoveert. Maar dankzij een beslissing voor de 'groene tafel' start White Star Brussel nu met twee punten extra in poleposition. Als die ploeg zaterdag wint van Patro Eisden, is ze kampioen.

Onder voorbehoud dan toch, want het laatste woord in de 'zaak-Rentmeister' is nog niet gezegd. Enkele vragen voor u beantwoord.

Wat besliste de voetbalbond?

De bond sprak zich 'eindelijk' uit over een klacht van tweedeklassers White Star Brussel, Geel, Lommel en Patro Eisden tegen reeksgenoot Seraing, dat eind vorig jaar met Jeffrey Rentmeister in drie duels een niet-speelgerechtigde speler opgesteld zou hebben. De Geschillencommissie gaf de vier clubs gelijk en zette de uitslagen in Seraing-WS Brussel (1-1), Patro Eisden-Seraing (1-1) en Geel-Seraing (0-2) om in een forfaitnederlaag voor Seraing. Met twee punten extra wipt White Star over Antwerp en Eupen. Het maakt een hemelsbreed verschil uit in de titelstrijd: White Star promoveert bij winst zaterdag tegen Patro Eisden.

Hoe ging Seraing in de fout?

Rentmeister stapte op 17 september van WS Brussel met een vrije transfer over naar Seraing, hoewel de Luikenaars pas een transferverbod hadden gekregen van de FIFA wegens inbreuken tegen third party ownership (een praktijk waarin een derde partij investeert in de transferrechten van een speler). Seraing ging in beroep, maar dat werkte niet opschortend.

De bond verklaarde Rentmeister eerst speelgerechtigd, waardoor de speler in actie kwam, maar trok de goedkeuring op last van de FIFA weer in. De Geschillencommissie vindt dat het aanvankelijke groen licht van de bond niet opweegt tegen de verantwoordelijkheid van Seraing, die op de hoogte was van de FIFA-sanctie en onvoorzichtig handelde.

Hoe reageren de betrokken clubs?

Bij White Star Brussel gaf sterke man John Bico een kort statement: "De reglementen zijn gerespecteerd." Bij Seraing kondigde voorzitter Mario Franchi meteen aan in beroep te gaan. "Ook al hebben we zelf niks meer te winnen, doen we dat uit respect voor Antwerp en Eupen. We hebben onszelf niets te verwijten, omdat de bond de transfer eerst heeft goedgekeurd. Anders zou Rentmeister nooit gespeeld hebben."

Hoe komt het dat de zaak zo lang aansleepte?

De zaak kwam voor het eerst voor eind 2015, pas dik vier maanden later viel het verdict. White Star vermoedde al dat de bond zo lang wachtte in de hoop dat een beslissing geen invloed meer zou hebben op het kampioenschap. Dat draait nu helemaal anders uit. Laurent Denis, advocaat van White Star, ziet er evenwel geen manoeuvre achter: "De lange termijnen waren niet onreglementair. Het is een heel complex dossier met veel onderzoeken, ook van de FIFA. White Star heeft altijd wél aangedrongen op een snelle afhandeling."

Mag White Star zaterdag definitief juichen bij winst?

Daar wacht het best nog mee, gezien de beroepsprocedures voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat orgaan moet op 2 mei ook beslissen of White Star Brussel een proflicentie krijgt. Zonder mag het niet in de hervormde eerste klasse 1A of 1B uitkomen. White Star heeft nog altijd geen 100 procent zekerheid over het stadion waarin het volgend seizoen zal spelen en moest ook achterstallige betalingen aflossen.