Direct naar artikelinhoud

Hoe lang krijgt Mayeur nog steun?

Woedende handelaars eisten maandag op de gemeenteraad het ontslag van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). Ze achten hem verantwoordelijk voor het kelderen van hun inkomsten.

Uithalen naar de Vlamingen nadat hooligans amok maakten op het Beursplein. Het eigen politiekorps terugfluiten nadat verschillende linkse activisten werden opgepakt bij een manifestatie. De botsing met de handelaren over de voetgangerszone. De lijst met incidenten rond Yvan Mayeur wordt steeds langer.

Deze week kwam daar nog een politieschandaal bij: twee Brusselse politieagenten zouden van hun positie misbruik hebben gemaakt om buitenlanders te beroven. In dat laatste geval zit de Brusselse burgemeester persoonlijk voor niets tussen, maar hij is wel politiek verantwoordelijk voor zijn politiekorps, waardoor ook dit weer bij hem terechtkomt.

Vraag is hoe Mayeur dit probleem zal aanpakken. Zijn relatie met de Brusselse politie is immers absoluut niet goed. "Er is aan beide kanten weinig vertrouwen", stelt een bevoorrechte getuige vast. Mayeur staat in dit dossier dan ook voor een moeilijke evenwichtsoefening: er moet uiteraard een grondig onderzoek komen naar het gebeurde, en worden nagegaan of het gaat om een breder probleem. Aan de andere kant zal Mayeur er ook alles aan willen doen om zijn moeilijke relatie met de politie niet nog meer te vertroebelen.

Omzichtigheid is dus geboden. En net daar knelt het schoentje. Mayeur neemt immers geen blad voor de mond, en zorgt met zijn uitspraken geregeld voor controverse. Daar is de voetgangerszone en de eis om zijn ontslag een voorbeeld van. Binnen het Brusselse stadsbestuur schaart niemand zich achter die eis, maar de socialisten en liberalen zien wel met lede ogen aan hoe het krediet voor de voetgangerszone - toch een van de belangrijkste projecten deze legislatuur - steeds meer afneemt. "Op den duur gaat het niet meer over de voetgangerszone, maar wordt het plan afgeschoten omdat het van Mayeur komt. En dat terwijl elke partij de voetgangerszone in haar programma had staan, ook N-VA."

De meerderheidspartijen behouden voorlopig het vertrouwen in de burgemeester, maar vragen zich af hoeveel incidenten dit stadsbestuur nog aankan. "Het blijft maar duren", zucht een coalitiepartner. Die verwijten hem een gebrek aan empathie. "Hij bedoelt het misschien niet slecht, maar het komt er wel elke keer verkeerd uit."

Ook bij de Franstalige socialisten is de steun voor de Brusselse burgemeester aan het afkalven. "Hij voelt zich heel eenzaam binnen zijn partij", zegt een bron die de interne PS-keuken goed kent. Mayeur was nooit de allemansvriend binnen de PS. Hij is nooit volop gesteund door Elio Di Rupo, en de koele verhouding met Brussels minister-president Rudi Vervoort is een publiek geheim.

Tot dusver houdt Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS, Mayeur wel nog de hand boven het hoofd. Maar het is de vraag hoe lang ze dat zal blijven doen. Het gemor binnen de partij neemt met elk incident toe. Steeds meer partijleden beginnen zich af te vragen hoe ze met Mayeur als kopman naar de verkiezingen kunnen trekken. Een prominente PS'er verwoordt het als volgt: "Ik vrees dat hij door zijn aanpak de partij in het hele gewest gaat besmetten."