Direct naar artikelinhoud

'Ik wil Duivel worden'

Enkele maanden na de transfersoap in de zomer is het opnieuw van dat. Paul-José Mpoku (22) zal Standard verlaten. Maar is dat wel zo? Voorzitter Duchâtelet houdt de boot af, Mpoku droomt van meer: 'De Bundesliga is mijn favoriete bestemming en de Rode Duivels zijn mijn grote ambitie.'

De transfergeruchten rond Mpoku steken opnieuw de kop op na sterke prestaties tegen onder meer Anderlecht en KV Mechelen.

Ben je nog met je gedachten bij Standard?

"De transfermarkt en alles wat daarmee te maken heeft, laat ik over aan mijn manager en de voorzitter. Voorlopig toch, want ik ga mij niets laten opdringen. Als puntje bij paaltje komt, wil ik het laatste woord hebben. Het gaat tenslotte over mijn toekomst. Maar voorlopig moet ik geen moeite doen om mij 100 procent te concentreren op Standard."

De voorzitter zegt rekening te houden met je vertrek in januari.

"Sinds de voorbije zomer zijn er onderhandelingen aan de gang met Qatarezen. Een van de punten waarover eensgezindheid werd bereikt, was dat ik zeker tot december bij Standard zou blijven."

Wat heb je voor ogen als volgende stap in je carrière?

"Ik wil spelen, plezier beleven, genieten en laten genieten. Wat heb je op mijn leeftijd aan een dik contract bij een grote club als je progressie wordt afgeremd omdat je te weinig aan bod komt?"

Wat is jouw favoriete bestemming?

"Duitsland of Italië, met de nadruk op Duitsland. Van de topcompetities ligt de Bundesliga mij het best, denk ik."

'Mpoku is Ezekiel niet', zei de voorzitter. Jij zal geen genoegen nemen met de Qatarese competitie of de Qatarese nationale ploeg.

"Nu de tijd van de 'Duiveltjes' (Mpoku doelt op het feit dat hij de jeugdreeksen van de Rode Duivels doorlopen heeft, AR) voorbij is, wil ik Rode Duivel worden. Ik ga mezelf niet aanprijzen en ik ben er zeker niet op uit om een polemiek op te starten, maar als Praet wordt opgeroepen, waarom zou ik dezelfde grote ambitie niet mogen koesteren?"

"Praet heeft enkele goeie wedstrijden gespeeld. Welnu, ik ook. Hij bij Anderlecht en ik bij Standard. Misschien maakt dát toch een verschil uit. Begrijp me echter niet verkeerd: ik gun Praet zijn selectie, het is goed voor hem."

Even naar de wedstrijd tegen Sevilla. Een maatje te groot voor Standard?

"Met alle respect voor de Belgische competitie, maar kan het anders? Het verschil tussen de Jupiler Pro League en de Primera División is aanzienlijk. Wij gaan voor Europees overwinteren, Sevilla gaat voor eindwinst."

Luzon werd onlangs ontslagen als trainer. De fans hebben hun slag thuis gehaald.

"De manier waarop sommige fans reageren, maakt het ons niet gemakkelijk. Ik wil de voorzitter niet onvoorwaardelijk steunen, maar iedereen maakt fouten. Ook wij, ook de fans. Communiceren is niet een van zijn sterke punten, maar de voorzitter wil het beste voor de club."