Direct naar artikelinhoud

Stadsbouwmeester moet eenheid brengen in Gent

Gent zal in de komende jaren een stadsbouwmeester aanstellen. De stad volgt daarmee het voorbeeld van Antwerpen, waar de functie op dit moment weliswaar vacant is. 'Zo kunnen we de architecturale lijn over alle projecten heen bewaken.'

Een volledig onafhankelijke waakhond, die de stadsdiensten ondersteunt en het schepencollege adviseert. Dat zijn, in een notendop, de taken van een stadsbouwmeester. Op dit moment telt Vlaanderen er geen enkele, maar daar wenst de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) verandering in te brengen. "We hebben als bestuur voorzien om een stadsbouwmeester aan te stellen", zei hij gisteravond in de Canvas-talkshow Studio de stad.

Tom Balthazar, sp.a-schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen, bevestigt aan De Morgen de uitspraak van Termont. "Dat voornemen staat opgenomen in ons bestuursakkoord. We gaan dat ook uitvoeren, maar kunnen dat pas doen als we iemand op niveau kunnen betalen. En daarvoor moeten we eerst op zoek gaan naar budgetten. Er komt dus een stadsbouwmeester, maar het zal niet voor volgend jaar zijn."

Luis in de pels

Dat betekent niet dat de bouwmeester niet nodig is. Volgens Balthazar kan de nog onbekende persoon helpen om een architecturale lijn over alle projecten heen te bewaken. Ook zou er in een vroegere fase eerder overlegd kunnen worden met architecten, daar waar dat vandaag vaak pas gebeurt bij de vergunningsaanvraag.

De mosterd haalt het Gentse stadsbestuur in Antwerpen. Daar was de gerenommeerde architect b0b Van Reeth stadsbouwmeester en vervulde later - tot hij afgelopen februari door het schepencollege werd ontslagen - Kristiaan Borret die functie. Hij juicht het voornemen van Termont en Balthazar toe.

"Om een stadsbouwmeester te kunnen hebben, moet een stad voldoende groot zijn. Gent is dat. De bouwmeester waarborgt op een onafhankelijke manier de kwaliteit van alle projecten in zijn of haar stad. Het bestuur moet dat ook willen, want ik was in feite een onbetaalde luis in de pels. Ik moest de neuzen allemaal dezelfde kant op krijgen. Vaak genoeg wenste de dienst mobiliteit immers iets anders dan de dienst stedenbouw."

Daarnaast zal de bouwmeester ook in binnen- en buitenland het ruimtelijk beleid van de stad uitdragen en samen met een jury architecten selecteren. Vooral dat laatste is volgens ruimtelijk planner Pascal De Decker (KU Leuven) in Vlaanderen broodnodig.

"Daardoor krijgen jonge architecten de kans om een project in de wacht te slepen, terwijl anders de grote spelers er telkens mee zouden gaan lopen. Van Reeth en Borret hebben goed werk verricht, maar tegelijkertijd heeft Vlaanderen ervoor gezorgd dat zij noodzakelijk waren. De bouwmeester moest het slecht functionerend architecturaal beleid compenseren.

"Momenteel kan ik alleen maar vaststellen dat ook Gent daar nood aan heeft. Er zit geen lijn in de verschillende projecten. In de stationsbuurt verrijst bijvoorbeeld een grijze blokkentoren en tegelijkertijd een diamantvormig gebouw. Een bouwmeester kan zoiets in de toekomst voorkomen."