Direct naar artikelinhoud

'Courtois heeft nog werkpunten'

'Heb je ook vragen over Ajax of gaat het enkel over Thibaut Courtois?' Heel even was Edwin van der Sar (43), directeur marketing van Ajax en oud-topdoelman, geïrriteerd. Maar dat bracht ons niet van de wijs: 'Wat vindt u dan van Januzaj?'

Vier maanden heeft het geduurd, alvorens we op audiëntie mochten bij Edwin van der Sar. De directeur marketing van Ajax grijnst, als we hem confronteren met ons engelengeduld: "Jullie stonden al even in mijn agenda, maar als ik niet oplet met al die interviews, verlies ik een te groot deel van mijn werktijd. En dat heb ik liever niet."

Eigenlijk wilden we al tijdens het WK komen, maar toen zat u zelf in Brazilië. Zag u er de Rode Duivels aan het werk?

Van der Sar: "Niet live, maar ik ken de ploeg natuurlijk wel. Het ziet er goed uit voor België. Het EK van 2016 in Frankrijk is het ideale moment om te oogsten."

Vincent Kompany denkt er net hetzelfde over.

"Kompany vind ik een fantastische leider. Ook de jongens met een verleden bij Nederlandse clubs - Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld, Mertens, etc. - hebben veel kwaliteiten. België heeft een gevarieerd elftal. Ervaring en jeugd, maar ook snelheid en doelpunten."

En Thibaut Courtois. Die wordt vaak met u vergeleken.

"We zijn allebei lang en niet erg breedgeschouderd, dus er zijn wel bepaalde gelijkenissen. Bovendien lijken we ook qua acties en uitstraling op elkaar."

Heeft de evolutie van Courtois u verrast?

"Als je ziet wat hij nu al heeft bereikt, kun je alleen maar vaststellen dat hij fantastische prestaties heeft geleverd. Ik vond het knap dat hij Mourinho heeft kunnen overtuigen om voor hem en niet voor Cech te kiezen als eerste doelman bij Chelsea. Het kan nochtans niet makkelijk geweest zijn om een icoon als Cech aan de kant te schuiven."

In België heeft Courtois een heldenstatus. Het publiek vindt hem de beste doelman ter wereld.

"Dat wordt tegenwoordig wel snel gezegd, niet? Zeker als een speler uit eigen land komt. Het belangrijkste is nu dat Courtois zijn niveau kan aanhouden. Hij is zeker op de goede weg, zijn carrière gaat crescendo, maar hij heeft ook nog werkpunten."

"Zijn coaching kan beter. Je moet een onderscheid maken tussen schreeuwen en coachen. Schreeuwen is doen alsof, terwijl coaching de ploeg vooruit helpt. (geïrriteerd) Heb je eigenlijk ook nog vragen over Ajax of gaat het voortdurend over Thibaut Courtois?"

Kunnen we het eerst nog even over uw ex-club Manchester United hebben?

"Ik zie de wedstrijden op zaterdag, mijn ex-coach (Louis van Gaal, PJC) zit er. Dus ja, ik volg Manchester United nog."

Wat vindt u van Fellaini en Januzaj?

"Fellaini ken ik goed. Ik heb er nog tegen gespeeld toen hij bij Everton zat. Ik vond hem altijd een lastige tegenstander. Wat onhandig, maar sterk in de lucht. Een vervelende jongen om tegen te spelen. Januzaj heeft het dan weer moeilijk om speelminuten te verzamelen, maar dat komt wel goed."

Iets anders: hoe ziet u de toekomst van Belgische en Nederlandse clubs?

"We zitten in hetzelfde schuitje. Grote tv-contracten hebben we niet in België of Nederland, dus moet het op een andere manier. De eigen jeugd is cruciaal om in het spoor van de absolute top te blijven. Bij Ajax stoppen we daarom veel geld én tijd in de opleiding. En dat levert op: zo hadden we vorig seizoen gemiddeld de jongste ploeg in de Champions League en heeft een jeugdspeler van Ajax ruim 80 procent kans op een profcontract."

Het lukt Ajax en Anderlecht al járen niet meer om te overwinteren in de Champions League.

"Wij zitten elk jaar opnieuw in een zware poule, terwijl Anderlecht toch echt wel had moeten winnen tegen Galatasaray."