Direct naar artikelinhoud

Volgend slachtoffer: Andorra

Bondscoach Marc Wilmots legt in de aanloop naar de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra in de eerste dagen de nadruk op recuperatie en rust.

"Veel spelers zijn mij komen vertellen dat ze moe zijn", kondigde Wilmots aan op zijn persconferentie. "Dat is logisch. De maanden oktober en november zijn in clubverband altijd fysiek bijzonder belastend. We gaan dus niet te diep op training." De bondscoach heeft trouwens af te rekenen met veel kleine blessures en/of afwezigen.

Defour vertrok maandag in de vooravond naar Italië om er een mondstuk op maat van zijn gebit te laten maken. Hij is vandaag terug in België. Nainggolan had pas zijn eerste vliegtuig naar Brussel gisteravond om 17u. Hij sluit vandaag aan. Pocognoli heeft een contractuur aan de kuit en kan twee dagen niet trainen. Hazard liep zondag tegen Arsenal al na tien minuten een teenverstuiking op. Hij speelde door, maar gisteren zag de teen felblauw. Hazard doet het de eerste dagen rustig aan. Mertens, Lombaerts, Januzaj, Fellaini en Dembélé trainden nog wat extra.

Wilmots gaf voorts aan dat het nog vier tot zes weken zal duren vooraleer Benteke terug zijn oude niveau haalt na zijn achillespeesblessure.

Bedenkelijk Belgisch niveau

De bondscoach kreeg gisteren ook de vraag of Dennis Praet dicht bij een selectie voor de Rode Duivels staat. Zijn antwoord was droog en veelzeggend: "We hebben vorige week woensdag het verschil kunnen zien tussen de Belgische competitie en het internationale topvoetbal. Met alle respect, maar we moeten ons maar eens afvragen wat de waarde van onze competitie is... Kijk bovendien naar de concurrentie voor Praet op die positie in de nationale ploeg. Ik heb een kern waarmee we het WK hebben bereikt en zonder noemenswaardige redenen zullen er aan die kern weinig wijzigingen gebeuren."

Het is niet de eerste keer dat Wilmots laat uitschijnen dat hij niet hoog oploopt met de Jupiler Pro League. Vorige zondag keek hij naar voetbal op televisie "tussen 13u en 23u. Veelal naar buitenlands voetbal. Als het daar rust was, keek ik naar wat er in België gebeurde. Ik kan je zeggen: PSG-Monaco was me de match wel..."

Basisplaats voor Chadli?

Nacer Chadli (25) is uitstekend op dreef bij Tottenham, waar hij in 7 matchen goed was voor vier goals en 1 assist. Chadli solliciteert ook bij de Rode Duivels naar een basisplaats en kan tegen Andorra in de driehoek op het middenveld uitgespeeld worden.

Door de afwezigheid van Axel Witsel moet Marc Wilmots tegen Andorra en Bosnië-Herzegovina sleutelen aan zijn middenveld. Thuis tegen de voetbaldwerg uit de Pyreneeën kan de bondscoach kiezen voor een offensieve variant, en dan is Nacer Chadli zeker een optie om samen met Steven Defour en Kevin De Bruyne de driehoek op het middenveld te bevolken.

Had Chadli het vorig seizoen nog moeilijk om zich door te zetten bij Tottenham, dan is hij bij de start van het nieuwe seizoen beslissend voor zijn club. "Er is veel veranderd", zegt Chadli. "Met Mauricio Pochettino hebben we een nieuwe manager en daarmee is ook de manier van trainen veranderd. Ik voel me ook veel beter en fitter. Ook het spelsysteem is veranderd, en dat bevalt me."

Dat blijkt ook uit de cijfers, want Chadli heeft een voet in 56 procent van de goals van Tottenham. "Als je punten wil pakken, is het belangrijk dat je offensieve spelers efficiënt zijn", zegt Chadli. "Ik probeer er dan ook alles uit te halen. De trainer vraagt me om veel diepgang in mijn spel te leggen. Dat heb ik gedaan en dan kom je automatisch veel in een positie waarin je kunt scoren of een assist geven. We hebben al 4-4-2 gespeeld, en dan ben ik tweede spits. Maar we hebben ook al 4-3-3 gespeeld, en dan speel ik op de linkerflank. Ook dan vraagt de trainer me diep te gaan en kansen af te dwingen."

Vorige zomer kreeg Chadli transferaanbiedingen. "Maar daar wou ik niet op ingaan", zegt hij. "Ik wou bewijzen dat ik mijn plaats heb bij Tottenham. Ik ben iemand die altijd wil vechten voor zijn plaats. Er waren interessante aanbiedingen bij, maar ik wou gewoon niet weg na een seizoen waarin ik niet zoveel gespeeld had. Ik wist dat ik beter kon en dat wou ik tonen bij Tottenham. Nochtans was het in het begin niet makkelijk, want ik was een van de weinigen met wie Pochettino geen gesprek had. Ik heb nooit echt getwijfeld, maar ik was wel een beetje verbaasd. Ik heb gereageerd door hard te trainen en ik voelde me steeds beter. Ik mocht 20 minuten invallen in de kwalificaties voor de Europa League, startte de volgende match in de basis en scoorde meteen twee keer. En sindsdien ben ik er niet meer uitgegaan."

Dat hij bij Tottenham als tweede spits of als vleugelspeler uitkomt, belet Chadli niet om tegen Andorra te solliciteren naar een plaats in de driehoek op het middenveld. "Ik heb daar al eerder gespeeld bij de nationale ploeg, ik kan een beetje overal spelen", zegt hij. "Bij Tottenham heb ik vorig jaar zowat overal gespeeld, daar had ik wat moeite met de vele wissels. Maar bij de nationale ploeg ging het volgens mij goed als ik in de driehoek op het middenveld speelde."

Nacer Chadli wisselde in de voorbije WK-kwalificaties basisplaatsen af met een invallersstatuut en kwam op het WK zelf slechts 100 van de 480 minuten in actie. In de komende EK-campagne legt hij voor zichzelf de lat hoger. "Zoveel heb ik in de laatste campagne ook weer niet op de bank gezeten", zegt Chadli. "Maar op het WK had ik absoluut meer willen tonen. Ik was een beetje ontgoocheld over mezelf. Maar na het WK heb ik een knop omgedraaid. We beginnen aan een nieuwe bladzijde voor het EK. Als groep zullen we nog sterker zijn, maar ik wil ook meer tonen. Ik mik daarbij niet op één bepaalde positie. Ik speel waar de trainer me zet en zie dan wel wat er gebeurt."

Nog maar 500 tickets

De Belgische voetbalbond laat weten dat het Koning Boudewijnstadion aanstaande vrijdag op 500 kaarten na uitverkocht is. De laatste tickets kunnen gekocht worden in de gebouwen van de bond, vandaag tussen 16u en 20u, morgen tussen 12u en 20u, en donderdag tussen 16u en 20u.