Direct naar artikelinhoud

Pieter Aspe gaat eigen uitgeverij oprichten

Schrijver Pieter Aspe praat met investeerders om een eigen uitgeverij te beginnen. De populaire misdaadauteur is het beu dat bestaande uitgeverijen te veel geld opslokken. 'De kostenstructuur klopt niet.'

Pieter Aspe, bekend van de bestsellers over inspecteur Van In, wil zelf boeken uitgeven. "Ik wil van start gaan met een kleine uitgeverij, geleid door bekwame mensen", zegt de misdaadschrijver in Het Laatste Nieuws. "Ik vind de bestaande uitgeverijen niet efficiënt. De kostenstructuur klopt niet. Ze drukt op de winst. Er gaat heel veel geld verloren. Dat is niet in het belang van de auteur. Ik wil dat anders doen."

Aspe brengt zijn thrillers sinds 2015 uit onder zijn eigen merknaam Aspe nv, een afdeling binnen de uitgeverij Manteau. Nu praat hij met investeerders om een eigen uitgeverij op te richten. Aan de basis van dat plan liggen ongenoegen en de wil om het anders en beter te doen. "De klassieke verhouding is: de auteur schrijft, de uitgever doet de rest. Maar we zijn op het punt gekomen dat de auteur alles moet doen. Dat is niet goed", vertelt Aspe.

"Boeken gaan om mensen", stelt de auteur. "Maar steeds meer zitten auteurs bij uitgeverijen aan tafel met boekhouders. Ik vind dat niet goed. Het is een raar vak geworden. Je moet al bijna eerst een bekende Vlaming zijn. Dan kun je een tuinboek of een kookboek schrijven. Voor beginnende auteurs is het heel moeilijk. Vaak komen die zelfs niet meer toe aan een tweede of derde boek. Of ze geven het uit in eigen beheer."

Als Aspe met een eigen uitgeverij begint, is dat uit liefde voor het vak, zegt hij. En uit hartzeer om wat hij rond zich ziet gebeuren. "Ikzelf heb hier niet zoveel bij te winnen. Ik ben tevreden met mijn carrière. Het is me er niet om te doen de boel door elkaar te schudden, alleen maar óm het schudden. Ik wil gewoon dat het beter wordt voor auteurs. Ik zie auteurs vechten tegen structuren. Het is aan mij, als ik dat kan, om daar iets aan te veranderen. Ik vind dat bijna mijn plicht."

Controlerende functie

Deze week rondt Aspe naar eigen zeggen de gesprekken met geïnteresseerde investeerders af. "Ik heb een goed team verzameld. Het concept is klaar, we moeten het alleen nog uitrollen. De kans bestaat ook dat het finaal niet doorgaat. Maar ik denk het niet. We zitten goed op koers."

Pieter Aspe zal de uitgeverij niet op dagelijkse basis leiden. Hij zal wel blijven waken over het concept en een controlerende functie hebben.

Ook schrijver Marnix Peeters ging dit jaar van start met een eigen uitgeefinitiatief: Potwall Publishers. Peeters gaf zijn recentste boek, Zei mijn vrouw, al zelf uit. "Niet uit onvrede", zei hij daarover. "Ik had gewoon goesting om zelf iets te doen." Peeters' Potwall Publishers is wel ingebed bij uitgeverij WPG, voor de druk en de distributie.