Direct naar artikelinhoud

"Ik woon in het mooiste dorp ter wereld"

"Ik ben geboren in Gent en heb zowat de ring rond Gent gedaan om uiteindelijk op mijn plek te komen in Sint-Martens-Latem. Ik wil hier niet meer weg, tenzij misschien naar Costa Rica ofzo..."

Wat maakt dat Latem kan concurreren met een tropisch paradijs?

"Het is een heel fijn, groen dorp. Ik heb een tuin met grote bomen en kijk uit over een natuurgebied met knotwilgen en landbouwgronden. Behalve mijn buren, de beste ter wereld, staat het dichtstbijzijnde huis hier 700 meter vandaan. Veel vrienden van mij zouden hier nooit willen wonen omdat het te groot en te afgelegen is. Ik hou wel van de stad om aan cultuur te doen, maar ik heb de rust nodig van een dorp. Op mijn blote voeten in het gras lopen en kijken hoeveel goudvissen ik dit jaar in de vijver heb, is voor mij pure luxe."

Verdient Sint-Martens-Latem een erkenning als toeristische bezienswaardigheid?

"Het is absoluut de moeite om te bezoeken! Latem heeft onterecht een pejoratieve reputatie. Mensen denken wel eens dat iedereen hier in een villa met zwembad resideert waardoor sommigen zelfs niet meer durven zeggen dat ze hier wonen. Ze zijn het beu dat er dan meteen dollartekens in de ogen van de anderen verschijnen. Wie van architectuur houdt, zal zeker zijn ogen uitkijken in de dreven, maar Latem is daarnaast ook een echt dorp waar de kans groot is dat je op café of restaurant een derde van de aanwezigen kent. De solidariteit is hier groot en buiten enkele moeilijk te bereiken villabewoners leven er ook veel gewone, creatieve mensen en gezinnen met kinderen."

Waar zou je bezoekers naartoe sturen?

"Ik ga zelf vaak wandelen met mijn hond in de Westerplas, een vogelreservaat dat we in samenspraak met Natuurpunt aanlegden toen ik nog schepen was. Het is klein maar heel mooi. Bij valavond ga ik er graag op de bankjes genieten van het uitzicht. Een van mijn andere favoriete plekken is het domein Gevaert-Minne. Het zopas gerenoveerde museum genoemd naar twee Latemse schilders staat middenin het groen. Er grazen schaapjes en de sfeer is heel authentiek. Een groter natuurgebied waar zelfs herten en vossen zitten, zijn de Latemse Meersen. Je vindt er ook een overzetpontje waarmee je een tocht naar Drongen kunt maken."

Wat is het perfecte terras?

"In Deurle-dorp kan je heerlijk aperitieven maar ook eten op een van de twee terrassen, d'Ouwe Hoeve of het Boldershof. Het heeft een geklasseerd dorpszicht waar mensen uit het buitenland naartoe komen, maar ik kan er met de fiets heen. De sfeer is heel gemoedelijk en echt iedereen kent er elkaar. In Brasserie Vinois en de Apéro kan je betaalbaar en gezellig lekker eten met vrienden, d'Oude Schuur en La Promesse zijn gastronomisch. En wie hier echt nog nooit geweest is, zou ik l'Auberge du Pêcheur aanraden. Je kan er ook overnachten. En ik heb een paar geheime plekjes aan de Leie waar ik ga picknicken."

www.facebook.com/

sabine.devos.52