Direct naar artikelinhoud

De Wever verbiedt meeting van Turkse 'neofascisten'

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) verbiedt een bijeenkomst van de Turkse extreemrechtse partij MHP. De Wever vreest voor de openbare orde. In Genk mag de partij wél samenkomen.

'Neofascistisch', 'islamofascistisch' of 'ultranationalistisch': het zijn maar enkele predicaten die op de Grijze Wolven worden geplakt. Hoe dan ook zitten ze aan de extreemrechtse kant van het politieke spectrum. De laatste jaren zijn ze een gematigdere koers gaan varen, maar ze hebben nog steeds een erg gewelddadig imago.

Deze vrijdag zouden de Grijze Wolven samenkomen in Berchem. De beweging is namelijk gelieerd aan de MHP, de Partij van de Nationalistische Beweging, die Turken in ons land oproept om voor de grondwetswijziging van president Erdogan te stemmen. In Berchem zou een MHP-politicus komen speechen om de Antwerpenaars van Turkse afkomst te mobiliseren.

Maar dat is buiten Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) gerekend. Vorige week verbood hij al een meeting van de Grijze Wolven op Linkeroever. Nu krijgen ook de organisatoren van de meeting een Berchem een njet. Dat heeft hij beslist na overleg met de Antwerpse politie.

Feit is wel dat de campagnemeeting van vorige week was gepland op een terrein van de stad, waardoor het stadsbestuur makkelijk kon ingrijpen. Dit keer gaat het om een privézaal, waardoor dat minder evident is. Het stadsbestuur kan de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging niet zomaar negeren.

De Wever beroept zich nu op een uitzondering voor de openbare orde. "Als er een ernstig vermoeden is van een risico voor de openbare orde of de veiligheid, kan er ook op een bijeenkomst op privéterrein worden ingegrepen", zegt zijn woordvoerder. "De organisatoren zullen schriftelijk op de hoogte worden gebracht van het verbod."

Politieke spanning

De beslissing van het stadsbestuur en de politie staat wellicht niet helemaal los van de tegenbetoging die de Antwerpse afdeling van het Vlaams Belang had aangekondigd. Met een protestactie wilde het Vlaams Belang vermijden dat in ons land wonende Turken door buitenlandse politici worden 'opgejut'.

Naarmate de stembusgang over de grondwetswijziging dichterbij komt, neemt ook in België de politieke spanning toe. Meerderheidspartijen CD&V en N-VA verschillen van mening over hoe lokale besturen het best kunnen omgaan met pro-Erdogan-meetings. Ook in de rest van Europa woedt die discussie.

Zo gaat een meeting van de MHP in Genk wel gewoon door. Hoewel de lokale afdeling van N-VA daar pleit voor een verbod, gaat CD&V-burgemeester Wim Dries gaat daar voorlopig niet op in. "Heb ik een keuze? Als er geen indicaties zijn dat de veiligheid in het gedrang komt, gaat de bijeenkomst gewoon door", zegt hij.

Volgens N-VA is het doel van de Genkse bijeenkomst om Limburgse Turken te overtuigen 'ja' te stemmen in het referendum dat de macht van de Turkse president Erdogan uitbreidt. "Dat wordt met zo veel woorden op de affiche aangekondigd", zegt Vlaams Parlementslid Jos Lantmeeters (N-VA).

Maar de burgemeester zegt dat het stadsbestuur al een tijdje op de hoogte is van de bijeenkomst. De groepering is voor hem ook geen onbekende. "Ik ken de MHP. De afgelopen 25 jaar hebben ze al verschillende meetings gehouden in Genk. Dat varieert van dertig aanwezigen, tot meerdere honderden. Tot op heden zijn daarbij nooit problemen geweest", zegt Dries.

Of er extra politie wordt opgetrommeld, kan de burgemeester nog niet zeggen. Dat hangt ervan af hoeveel mensen op de bijeenkomst afkomen en welke signalen het stadsbestuur de komende dagen zal opvangen.