Direct naar artikelinhoud

'Jongeren sharen alles op Facebook, behalve échte gevoelens'

Meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen durft daar met niemand over te praten. Dat blijkt uit een onderzoek voor Rode Neuzen Dag. 'We moeten die jongeren gericht hulp kunnen bieden', zegt Evi Hansen, ambassadrice van het VTM-initiatief.

'Het scheelt als je deelt' Met die slagzin is gisteren de tweede editie van Rode Neuzen Dag gelanceerd. Toen VTM vorig jaar uitpakte met het initiatief, was het schrikken bij het cijfer waarop de zender zich baseerde: één op de vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen. Nieuw onderzoek toont nu aan dat het onderwerp nog steeds in de taboesfeer zit: meer dan de helft praat er met niemand over en slechts drie op de tien zetten uiteindelijk de stap naar professionele hulp.

"We liken, sharen en chatten erop los", zegt Evi Hansen. "Maar praten over onze echte gevoelens en problemen doen we niet. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat we gericht hulp kunnen bieden aan deze jongeren, met meer middelen en meer initiatieven om hen op te vangen."

Rode Neuzen Dag vindt dit jaar plaats op 3 december. Tot dan worden in heel Vlaanderen acties op touw gezet om geld in te zamelen. Vorig jaar bracht de actie een kleine 4 miljoen euro op. "En dat was nog maar een opwarmertje", lacht Qmusic-deejay Sam De Bruyn. "Dit jaar gaan we er pas echt vol voor."

Volgens zijn collega Koen Wauters is de bewustmaking van het grote publiek nochtans even belangrijk. "Het zou mooi zijn als we meer geld ophalen dan vorig jaar. Maar nog belangrijker is dat de schroom verdwijnt, dat niemand zich geremd voelt om hulp te zoeken."

De zanger van Clouseau wordt volmondig bijgetreden door kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens: "De cijfers bevestigen dat we er nog niet zijn. Niet enkel blijkt de stap voor jongeren om te spreken over hun problemen groot, ook de stap naar hulp is moeilijk. Treffend is dat één op de drie ouders aangeeft niet te weten hoe met een 'rodeneuzenprobleem' om te gaan. Met Rode Neuzen Dag geven we een signaal: spreek erover, zoek hulp, neem de uitgestoken hand aan. En met de giften die we inzamelen, steunen we de dienstverleners die de jongeren bijstaan."