Direct naar artikelinhoud

Fiscus screent betaalkaarten

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) wil alle betalingen met buitenlandse bank- en kredietkaarten screenen. Zo zouden verdachte rekeningen in het buitenland sneller in het vizier moeten kunnen komen.

Vandaag gaat de BBI daarvoor langs bij Worldline, dat 1,8 miljard elektronische betalingen per jaar verwerkt. De fiscus heeft zijn bezoek wel op voorhand aangekondigd en Worldline weet wat de fiscus wil. Maar het is afwachten hoe de confrontatie zal verlopen.

Bij de controle van buitenlandse bankkaarten is het belangrijk dat de privacy wordt gerespecteerd. Dat zegt staatssecretaris voor de Privacy Philippe De Backer (Open Vld). Hij heeft daarover afspraken gemaakt met financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA). "We moeten fiscale fraude aanpakken, maar dat moet op een manier gebeuren die de privacy van de burgers die niet frauderen ook respecteert", zegt de man. "De fiscus moet niet van iedereen met naam en toenaam weten wat hij of zij allemaal koopt.

"In het kader van het onderzoek dat de fiscus wil voeren heb ik minister Van Overtveldt en de diensten aangesproken om ervoor te zorgen dat die strijd ook te allen tijde met respect voor de wettelijkheid gebeurt", luidt het.

De fiscus zal gericht de betalingsgegevens in kaart brengen van verdachte transacties met buitenlandse kaarten. Wil de fiscus achterhalen van wie de gegevens zijn, dan zal dit moeten in het kader van bijkomend gerechtelijk onderzoek.