Direct naar artikelinhoud

Anderlecht lonkt naar Maes

Besnik Hasi is nog steeds geen trainer af bij Anderlecht, maar achter de schermen is de zoektocht naar een nieuwe T1 volop aan de gang. Morten Olsen is gepolst, Frank Vercauteren ook. De meest verrassende naam op de shortlist? Peter Maes.

"Voorzitter Roger Vanden Stock en sportief manager Herman Van Holsbeeck hebben een eerste vergadering gehad met coach Besnik Hasi. Er is afgesproken om op het einde van de week een nieuwe ontmoeting te organiseren." Met het bericht dat gisterenmiddag op de clubwebsite verscheen, heeft Anderlecht enkele dagen tijd gewonnen. Hasi blijft tot het einde van de week aan als T1, waardoor manager Van Holsbeeck en co. zonder nóg meer tijdsdruk op zoek kunnen gaan naar een vervanger.

Paars-wit heeft de afgelopen weken de markt afgetast in de zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach. Op de oorspronkelijke lijst stonden enkele onmogelijke namen, onder wie Cesare Prandelli, ex-bondscoach van Italië. Ondertussen heeft Anderlecht zelf voldoende kandidaten eruit gefilterd om een shortlist over te houden.

Daarop staan minstens drie namen die ons bevestigd zijn. De meest opvallende is die van Peter Maes. Die heeft nog een contract tot 2018 in de Cristal Arena, maar voldoet wel aan het profiel dat paars-wit voor ogen heeft: een bouwer, iemand die bij Genk, KV Mechelen en Lokeren bewezen heeft op korte termijn schoon schip te kunnen maken én resultaten te boeken.

De eerste rudimentaire contacten met Maes en/of zijn omgeving hebben al plaatsgevonden. Maar het is de vraag hoe de Limburger, een ex-speler van Anderlecht, zelf denkt over een eventuele overstap. In het verleden heeft Maes al aangegeven graag hoofdcoach te worden in het Astridpark. Alleen zijn de huidige omstandigheden niet optimaal, met een kern die voor de helft moet vervangen worden en een bestuur waar niet alle neuzen in dezelfde richting wijzen.

Ook Olsen en Vercauteren op lijstje

Anderlecht legt niet al zijn eieren in hetzelfde mandje. Met Morten Olsen, ook al een ex-speler, werden al verkennende gesprekken gevoerd. Dat wilde de Deen telefonisch niet bevestigen, maar ontkennen deed hij ook niet. "Voor zover ik weet, heeft Anderlecht nog steeds een trainer. Uit respect voor die man reageer ik niet. Het is voor mij een principezaak om niet te spreken over clubs die een coach hebben."

Olsen heeft wel al de gezegende leeftijd van 66 bereikt. Bovendien is het al van 1998 geleden dat hij een club heeft getraind, namelijk Ajax. Nadien volgden zestien jaren als bondscoach van Denemarken.

De Deen is eerder een kortetermijnoptie, wat vooral interessant is als Anderlecht volgende zomer een gooi wil doen naar Hein Vanhaezebrouck, van wie het Anderlechtse bestuur ten zeerste gecharmeerd blijft.

Ook de naam van Frank Vercauteren - jawel, ex-Anderlecht - gaat over de lippen in het Constant Vanden Stockstadion. Zijn vorige passage als coach van Anderlecht, waarin hij nochtans twee keer kampioen werd, eindigde in mineur. Vercauteren werd in 2007 ontslagen en opgevolgd door zijn eigen assistent Ariël Jacobs. Dat zorgde voor een verbitterde relatie tussen de inmiddels 59-jarige trainer en de club.

Maar met de tijd zijn die wonden dichtgeslibd, waardoor een terugkeer niet langer onbespreekbaar is. Vercauteren is momenteel coach bij het Russische Samara, waar hij en zijn Belgische technische staf zeer gewaardeerd worden. De voorbije dagen onderhandelde hij in Rusland over een financieel aantrekkelijke contractverlenging.