Direct naar artikelinhoud

Belgen veroveren brons op 4x100m

België heeft zijn entree op het EK zwemmen in Londen gisteren niet gemist. Op de eerste dag greep de estafetteploeg brons op de 4x100m vrije slag. Al had dat net zo goed zilver kunnen zijn. Het scheelde maar één honderdste van een seconde.

Dat Italië in het Aquatic Centre een fractie van een seconde sneller was dan de Belgen, daar bleef coach Ronald Gaastra filosofisch onder: "Of het nu brons of zilver is, wat maakt het uit? Een medaille is een medaille. Beter zo aan beginnen dan slecht zwemmen. Maar het kleurtje dat je echt wil, is het goud. Ik dacht dat er een kans was om te winnen."

Dat zat er evenwel niet in. Het Franse team domineerde. Glenn Surgeloose deed zijn job. Hij tikte als tweede aan. "En daarna is het toekijken. Erop rekenen dat het goed komt. Je denkt heel de dag dat er een medaille inzit, maar dat moet je uit je hoofd zetten."

Jasper Aerents en Dieter Deconinck moesten elk een plek toegeven, maar de kloof met de Grieken bleef beperkt. "Het is mijn taak om Pieter in zo'n goed mogelijke positie te brengen. Dat is me gelukt. Pieter heeft het fantastisch gedaan. Net als je denkt 'hij komt er niet', doet hij het toch met zijn uitschuifbare armen."

Hij reikte zelfs naar het zilver. Slechts één honderdste scheelde het. Timmers: "Voor hetzelfde geld had ik ook de Italianen beet. Jammer. Maar ik heb alles gegeven."

Timmers klokte 47.37 in zijn aflossing. De snelste split van heel het veld. Het bezorgde Gaastra pretoogjes: "Zo'n prestatie van Pieter. Wereldklasse."