Direct naar artikelinhoud

Rock Herk vs. Belgium Rhythm 'n' Blues Festival

Het wordt alweer kiezen dit weekend. Want net als Dour heeft ook het kleinschaligere Rock Herk een eclectisch aanbod. Of verkiest u toch een van Europa's grootste bluesfestivals?

Rock Herk

15 en 16 juli, Park Olmenhof, Herk-de-Stad

Ah! Eerstewereldproblemen! Dezer dagen vloeken we ons een enkeltje richting hellepoort omdat er meer festivals zijn dan ons lichaam - laat staan geest of lever - aankan. Zowat élk stadje of dorp lijkt de moeite te doen om een unieke affiche voor te leggen. De enige mogelijkheid? Een kloon sturen (te duur, te onmogelijk) of jezelf laten vierendelen (te middeleeuws, te bloederig).

Zouden die dekselse vrijmetselaars ook achter deze schurkendaad schuilgaan? Het kost alleszins een vilein meesterbrein om elke muziekfan het hoofd zo op hol te laten slaan in het midden van juni. Werp bijvoorbeeld maar eens een blik op Rock Herk. We zouden Herk-de-Stad niet eens op een landkaart kunnen aanduiden, maar de muziekkeuze lijkt alleszins eclectisch en gedurfd genoeg om zich te meten met Dour.

Dit jaar mag je onder meer de elektronische hiphop-jazz van STUFF., de comeback van Absynthe Minded en teutoonse indietronica van The Notwist verwachten. Verder krijg je de iconische pre-grungers van Mudhoney en de legendarische brulboeien van Napalm Death op je bord. En met wat geluk hoor je in avant-première ook nieuw werk van Kapitan Korsakov: deze groep rond Pieter-Paul Devos, het ongeleide projectiel dat ook uit Raketkanon geschoten wordt, heeft deze plaat ingeblikt met Steve Albini. Vergeten we meteen dat de vermolmde scooby snacks van Fun Lovin Criminals net zo goed op de affiche sukkelden.

Belgium Rhythm 'n' Blues Festival

15 t.e.m. 17 juli, Deusterstraat, Peer

Oh, Peer! Gij fruitig gehucht met zijn geschiedenis van leerlooiers, zilversmeden en lakenhandelaars! Gij trafikant in sigaren en basis voor jachtbommenwerpers! Maar vooral ook: gij warme thuishaven voor working man's blues, rootsrock en gospel. Ook dit weekend zal het weer lijken of Limburg aan de Mississippi ligt, en de gemiddelde leeftijd op een podium verplicht pensioengerechtigd is.

Daarover gesproken: nu het nog mogelijk is, willen we u graag Larry Graham aanraden. Hij overleefde zijn poulain Prince, maar de wegbereider voor slap-bassisten als Flea en Bootsy Collins wordt dit jaar zeventig en zal wellicht niet zo héél vaak meer op een tourbus kruipen.

In dezelfde lichting oud maar niet versleten: Taj Mahal. Deze 74-jarige Henry Saint Clair Fredericks belijdt de blues gelukkig nog steeds als een jong raspaard. Ook niet te versmaden zijn Buddy Guy, Joe Bonamassa, Brian Setzer's Rockabilly Riot, Lucinda Williams of Oto Machine. Alweer genoeg namen op de affiche om hun status van een der grootste bluesfestivals in Europa alle eer aan te doen.

Nog enig goed advies? Vergeet uw kampeerzeteltje niet. Dat blues een sedentair genoegen is, valt altijd weer op in Peer. Zo wordt de helft van de tent traditiegetrouw ingepalmd door verpozende drinkebroers, maar net zo lief vlijen hun blueshelden graag hun kont op een makkelijke stoel. Iedereen gelijk voor de wet in Peer!

Wie wint?

Ouderdom voor jeugd: je móét wel respect betuigen voor de grijze haren op Blues Peer.