Direct naar artikelinhoud

Lage-emissiezone: fans van oldtimers starten rechtszaak

Het is vanaf vandaag ernst met de lage-emissiezone: de gedoogperiode is voorbij. Tegelijk dagen eigenaars van oldtimers Antwerpen voor de rechter.

Je riskeert nu een effectieve boete van 125 euro als je de lage-emissiezone (LEZ) in Antwerpen inrijdt met een te vervuilend voertuig. Ook stapt de Belgische Federatie Oude Voertuigen (BFOV) naar de rechter. Ze willen de stad en het Vlaams Gewest dwingen om de uitsluiting van oldtimers te versoepelen.

Antwerpen was de eerste stad in ons land die op 1 februari een LEZ invoerde. Wie niet minstens een diesel met Euronorm 4 heeft of een benzine, aardgas of lpg met Euronorm 1, mag niet meer binnen. De eerste cijfers wijzen uit dat bijna 95 procent van de Belgische voertuigen de regels naleefde. Overtreders kregen in februari enkel een waarschuwing. Dat is nu verleden tijd.

De LEZ zit de oldtimerliefhebbers hoog. De BFOV neemt het niet dat de overheid een onderscheid maakt tussen auto's van dertig tot veertig jaar oud en voertuigen van meer dan veertig jaar oud.

De eerste categorie mag helemaal niet meer rijden in Antwerpen, de andere betaalt 180 euro 'ontheffing' per jaar. "We hebben een zeer sterk dossier", vindt de BFOV. Vrijdag volgt meer toelichting op het Antwerp Classic Salon.