Direct naar artikelinhoud

Terug naar Afzender

De PS grijpt het ontslag van gewaardeerd postbaas Johnny Thijs aan om meer macht over overheidsbedrijven te eisen. Uiterlijk in februari stelt bevoegd minister Jean-Pascal Labille (PS) een aanpassing van de wet voor.

Na twaalf jaar doet Thijs de deur achter zich dicht bij Bpost. De postbaas ziet een loon van 650.000 euro niet zitten, en klaagt in een interne mail het gebrek aan respect en vertrouwen van de regering aan. "Dat heeft me erg verrast", zegt zijn voogdijminister Labille. "Ik heb hem de hele tijd gesteund."

De turbulenties met ex-Belgacombaas Didier Bellens en Thijs doen Labille pleiten voor een hervorming van de wet van 1991 over de overheidsbedrijven. "De minister staat nu te ver van de onderneming waarvoor hij politiek verantwoordelijk is. Wij krijgen de verwijten als er wat fout loopt, maar kunnen weinig veranderen aan de gang van zaken", zegt de PS'er.

Scherpslijper

"Het is niet mijn bedoeling om de plaats in te nemen van de CEO, de raad van bestuur of het directiecomité. Maar op de lonen en de filialen of dochterondernemingen moet de verantwoordelijke minister meer greep krijgen." Labille beseft dat dit ruikt naar een nationalisering en de liberalen in de regering er zeker niet om staan te springen.

"Deze hervorming zal moeilijk worden, maar ze is noodzakelijk. Met ideologie heeft dit niets te maken. Wel met pragmatisme. Mocht ik een ideologische scherpslijper zijn, dan had ik de beursintroductie van Bpost toch niet gesteund?" In januari of februari zal de Luikenaar zijn plan voorleggen op de ministerraad. "Daarna heeft het geen zin meer. Ik wil op zijn minst het debat openen."

>>2-3