Direct naar artikelinhoud

Debat over debatcultuur

Pat Donnez (Klara) en Yves Desmet (De Morgen) blikken in Klara serveert terug op het afgelopen jaar en wat hun gasten daarin getroffen heeft. Yves Desmet gunt ons een blik in de potten.

Even schrikken was dat gisteren, toen een uurtje voor de uitzending klimaatactiviste en spoedarts Nathalie Eggermont moest afbellen. Dat verwacht je niet van een spoedarts, zo ziek worden. Nog een uurtje heb je dan om twee uur liveradio om te gooien, dus hopen we vurig dat zowel schrijver Stefan Hertmans als uitgever-opiniemaker Karl Drabbe hun lichaam en ingewanden voldoende onder controle kunnen houden om vandaag op tijd in studio Toots op te dagen.

Stefan Hertmans verraste zichzelf toen hij, de 65 naderend, plots en voor het eerst een gigantische bestseller uit zijn pen liet rollen. Oorlog en terpentijn is inmiddels vertaald in zeventien talen en zit boven de 200.000 verkochte exemplaren. Terwijl er toch een tsunami aan herdenkingsboeken van de persen rolde, was het boek over zijn grootvader hetgene wat de meeste mensen aangreep. Hoe heeft hij zelf dat plotse succes ervaren?

Karl Drabbe maakte nieuws toen hij werd ontslagen bij uitgeverij Pelckmans, en er een hele polemiek ontstond over of dat vertrek nu al dan niet te maken had met zijn Vlaams-nationalistische overtuiging. Inmiddels is hij opnieuw aan de slag bij uitgeverij Vrijdag, en nog steeds overtuigd Vlaams-nationalist in zijn stukken in het blad Doorbraak.

We gaan met beiden doorbomen over nationalisme en identiteit, over sociale en Vlaamse beweging. Over de al dan niet bestaande Vlaamse debatcultuur. Sterker nog, of het publieke debat, mede onder invloed van de sociale media, niet dreigt te verworden tot een banaal heen-en-weergescheld.

Hoe vinden een schrijver en een uitgever trouwens dat het gesteld is met de staat van het boek? Een uitstervend relict, of een onverwoestbare evergreen?

Omdat Klara serveert daar een punt van eer van maakt, is er ook deze keer een muzikaal toptalent bij. Ditmaal een man die op zijn 22ste al zesde werd in de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Bijna tien jaar verder is Liebrecht Van Beckevoort een van onze grote Belgische pianovirtuozen.

Het gezelschap wordt van spijs voorzien door Eddy Van Den Langenbergh, de bedrijfskok die op handen wordt gedragen door het VRT-personeel.

Klara serveert, live tussen 12 en 14 uur, tot en met 31 december